Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 4 november 1980 (helt komplett spellista)
Dessutom med extra läsning - det här var ju det allra första programmet med Eldorado!

Ljudeffekt; tändning av stubin, Eldoradorop och sprängning i berget

Monica Schmidt: Eldorado - en guldgruva i P3! (I bakgrunden: Sakari Kukko - Kaipuu, 1979, instr. folkjazz från Finland, med fågelsång)

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (Början på den för programmet specialskrivna låten Eva Dahlgren - Eldorado som kom att ges ut på LP:n Eldorado - Stjärnornas musik våren 1982)

Leif Ahldahl: Eldorado har börjat!

John Lennon - (Just Like) Starting Over

The Beatles - Girl (1966)

Kjell Alinge humor: Ja, jag skulle vilja ha en Filét Mignon här - Tyvärr den strök vi just från matsedeln, något annat kanske, får det lov att vara? Det var ju verkligen synd, men då tror jag . jo, då tar jag en skomakarlåda å sen ett utav dom här .- STOPP! Det går inte alls, skomakarlådan har vi inte kvar. - Inte den heller? Får man kanske fråga vad ni har kvar då över huvud taget? - Jaa, vi har Olivia Newton-John med 40 dansare i neonstretch med lilafärgade meteoritkaskader. - Öh, vad då? Va sa du? - Jo jag sa det att vi har Olivia Newton-John med 40 dansare och lilafärgade meteoritkaskader! - Ja det var det jag tyckte ni sa, men det var, meteori. nää, det vill, nää. - Jaa, så har vi Stureplan Bogaloo tre våningar i glass och maräng med negresser som steppar i vattenfall och ett ljumt regn av ambrafärgad Champagne som ligger över som ett norrsken. Om min herre vill bestämma sig! - Inte tre våningar?! Ta inte in det hörni, vänta jag måste få tänka. - Jamen här, vi har zeppelinare i vispgrädde med Britt Ekland och Diana Ross fastbundna på djur och skogstapirer(?), samtidigt som en sågklinga närmar sig långsamt i lakrits. - En sågklinga i la.?! Nä usch, inte det! Vänta nu, jag måste få tänka, ta inte in, de va, var ska ni ställa allt det här? - På tidningarna här till exempel. - Nä, vänta nu, nääe jag vill inte ha det där sista i alla fall, det var inte bra, får jag se, vänta nu, då tar jag det första ändå, det där med neonstretch, det lät lite . eller vad det var . - Jaha min herre har alltså fastnat för Olivia Newton-John med 40 dansare i neonstretch med lilafärgade meteoritkaskader? - Ja, jämfört med det andra menar jag så var det . - Nämen nu får ni verkligen ta och bestämma er, ni kan nu inte hålla på hela dygnet om här! Får jag höra nu?! - JA, DÅ JAG TAR DET! Då tar jag in Olivia Newton-John med 40 dansare i neonstretch med lilafärgade meteoritkaskader, och så kan jag få två jättestora kannor kaffe!

Isadora Juice - Isadora (1979, från Italien)

Reportage: Vad tänker du på när du hör ordet Eldorado? - Paradis. - Eld, pang, pang. - En torr leverpastejsmacka (ha ha!) - Ingen aning. Säger mig inget. - Westernfilm. - (Fnissar) Jag vill inte va' me' om det här! Sluta nu. - Ja det är slikt något dejligt, jag vet ikke hvordan det kan vara før nåt. En bilradio? (den sista rösten är en norrman och fjum-fjum-fjum-ljudet i början är hämtat från LP:n med Saga från 1978)

Monica Schmidt: P3, tisdag och lördag: Eldorado.

Johnny Rivers - The Price

Kjell Alinge Humor: Eldorado presenterar: Den Dolda Mikrofonen! (den pampiga orkestermusiken i bakgrunden är troligen från Hollywoodfilmen Ben Hur ) I samarbete med Televerket, folkrörelserna och de ännu högre makterna presenterar vi Den Dolda Mikrofonen! (fågelsång och sommarbris) Ahhh. ensamhet i Guds gröna natur . nu ska vi smaka här . mmm. ahh. nu ska vi se här. skinka . pastej . jag tar den med skinka här.( krask! )Nääe, har ni lagt micken i mackan?!

Lennart Wretlind: I Eldorado har ni skivorna, men vi nöjer oss inte med det. Vi ger dessutom specialuppdrag till artisterna. Zero fick uppmaningen: skriv en låt om Stockholm, och så här blev det:

Zero ( Robert Broberg ) - Vatten - Sta'n Är Full Av Vatten (specialinspelning som kom att ges ut på LP:n Kvinna Eller Man 10 februari 1981)

Wilton Felder f. Bobby Womack - Inherit The Wind

Marianne Faithfull - Witches' Song (1979)

Intervju med musikartisten Benny Andersson om LP-titeln Super Trouper som alltså betyder de stora spotlights som alla turnerande artister har med sig när de reser på stora arenor, de som står längst bak i hallen och lyser tvärsigenom, som kan fokuseras bara till ansiktet på artisterna - dessutom är en troup en samling skådespelare, och en trouper är någon som i alla lägen ställer upp, som anser att the Show must go on, oavsett om han brutit benet eller har influensa, och en Super trouper är alltså en extrem trouper.

ABBA - Super Trouper

Intervju med sångartisten Anni-Frid (Frida) Lyngstad i ABBA

ABBA - Happy New Year

Eva Dahlgren - Eldorado (hela den specialskrivna låten vars början används som signaturmelodi)

Kjell Alinge humor: Som gäst i studion i kväll har vi Tomas Tulpan ifrån gruppen Sättpotatis. Hördu Tomas, vilken är din favoritfärg? - Ööh. rutigt. - Rutigt? Det är ju inte någon riktig färg, Tomas. Vilken är din favoritfärg nu då? - Öh, va det fel? Ja då . det. randigt? - Men Tomas det är ju inte heller nån färg! Alla dina fans vill veta vilken som är din favoritfärg, kan du svara nu? - Öh. vilka mer kan man välja på? - Men Tomas! Tomas Tulpan! Det är ju du som ska svara här nu, det finns ju tusentals färger! Inte kan du sitta och räkna upp tusentals färger genom hela programmet?! Nu får du ge ett ordentligt svar på en direkt fråga. Vilken är din favoritfärg? - Öh. hm. ja. öh. köttbullar, är det en färg? Köttbull. nä, annars så svarar jag Olivia Newton-John som vanligt. - Nääe, det här är ju fjantigt alltså! Det är ju. - JA! Ja, det tar jag! Det var en snygg färg: fjantigt! Va skönt! Ha ha! Fjantigt! Nästa fråga?

Garth Hewitt - Come Out Fighting

Gyllene Tider - När Vi Två Blir En

Kjell Alinge: Riksradion presenterar: Lyxradion Eldorado, från Sammetsredaktionen. Vi sänder i siden: Eldo-rado. Tisdag och lördag, 22 till 24, i virvlande yra: Eldo-rado (i bakgrunden: Giorgio Moroder - The Apartment)

Eagles - I Can't Tell You Why (live, från LP:n Eagles Live)

Vanlig hallåkvinna: Det var Eagles med I Can't Tell You Why . Här gör vi ett litet avbrott i kvällens Eldorado, klockan har nämligen blivit 23.

Avbrott i programmet för Ekoredaktionen med tisdagens nyheter I sammandrag

*

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (instrumental)

Leif Ahldahl: Eldorado är tillbaka!

Slow Twitch Fibres - Let's Face The Music And Dance

Reportage: Vad är det absolut vackraste du vet? - Jaha, du. Då borde man väl säga sin fru, men . Filippinerna! - Sommar. - Det finns mycket som är så vackert. - Ja det var svårt. - En kvinnokropp.(OBS! En tjejröst säger detta!) - Min hustru - Det är ett . (fniss)Fan! - (Fnissar) Jag vill inte va' me' om det här! Sluta nu.(OBS! Exakt samma röst som tidigare!) - Ja de må vare stryn, hvordan de vet jag ej, men .(OBS! Samma norska röst som tidigare)

Sheena Easton - 9 To 5

Kjell Alinge humor: Och här är det dags för veckans pausfågel som, som vanligt, är sursnipan. Vi ska strax höra den i en alldeles unik upptagning, det är alltså, om vi lyssnar noga här, först själva parningslätet. (gnisslande kontorsstol av trä och knattrande skrivmaskin) Snipan (Knarrig gäll - kan faktiskt vara en papegoja: äsch!) häckar på (nej-nej-nej!) på en stor tidningsredaktion (det är fel, usch, fy!) Både hanen och honan (usch, fy, nej, fel, nej-nej-nej-nej, usch, fy, fel, ta bort, ta bort det!) Det är alltså sursnipan (usch, usch, fy, fel, usch, nej fy!) Vi går lite närmare (usch, nä, usch, ta bort, ta bort, ta bort!) Ja vi har sursnipan här i en unik upptagning. Sursnipans vänner har förresten i dagarna instiftat ett stipendium för extra näbbiga gnetollar och gnällfior, och vi delar ut idag det stora snippran till alla dom recensenter som så resolut sågar den lysande filmen Xanadu , och priset det består - eftersom alla sursnipor har så svårt för lyster och glitter och glans - av två magnifika skygglappar i rotting att bäras tillsammans med huvudet under armen.

Donna Summer - Grand Illusion

Film med Lennart Wretlind: Xanadu (Robert Greenwald, 1980, svensk premiär 20 okt) Egentligen så har ju kritikerna rätt. Xanadu är inte nån bra film. Ja, den här nya med Olivia Newton-John. Inte för att jag har några större krav på handling och intrig i musical-filmer, men det kan väl åtminstone vara snofsigt utfört. Fast i dröm- och sagofilmen Xanadu är hjälten så trög och ointressant att han måste vara brorson till nån höjdare inom filmbolaget. Han varken sjunger eller dansar, och publiken asgarvar rått när han försöker åka rullskridskor. Hur kan hon bli kär i honom? mumlade publiken mellan hopknipna läppar. MEN så brakar det loss. [.] Det är klart att en effekt gör ingen sommar, men många bra effekter gör att ingen somnar. Rockgruppen The Tubes dansanta fantasier tillsammans med ett storband inlånat från 40-talet är väldigt . eh. häftigt. Ibland måste man använda ordet häftigt. Så gillar ni sång och dans à la Grease och Fred Astaire, så gå på Xanadu . Där får ni också se Gene Kelly still stepping strong som ytterligare ett tecken på att den här filmen är gjord som en drömsk underhållning. Familjeförnöjelse i fyra färger!

Olivia Newton-John - Magic

Stevie Wonder - I Ain't Gonna Stand For It

Leif Ahldahl: Eva Dahlgren sjunger ju Eldoradosignaturen, dessutom så bad vi henne och Björn J:son Lindh att tillsammans göra en 80-talsversion av Sakta Vi Gå Genom Stan . Varsågod.

Eva Dahlgren - Sakta Vi Gå Genom Stan (specialinspelning som kom att ges ut på LP:n Eldorado - Stjärnornas musik våren 1982)

The Coasters - Girls Girls Girls (1961)

Monty Python - I Bet You They Won't Play This Song On The Radio

Film med Lennart Wretlind: Milda makter ( Wholly Moses! Gary Weis, svensk premiär 3 nov) Dudley Moore, han sexualneurotikern från filmerna Tjejen som visste för mycket och Blåst på konfekten, dyker nu upp i något som på svenska kallas för Milda makter, och rätt mycket av sexualneuroserna tar han med sig. Det är samma rollfigur, samma agerande som i de andra filmerna, han har bara bytt kläder. Huvudpersonen i Milda makter lever ett parallelliv med Moses fast utan dom himmelska kontakterna. Det är alltså samma ide som hos Monty Pythons Life Of Brian, själv tycker jag då att Python är roligare. Milda makter, den är rätt skojig med mycket underlivsanspelningshumor och många snodda skämt och idéer. Halvbesatt var det på premiärkvällen, halvglad var publiken och halvroad var jag. Om man nu ska jämföra två ojämförbara storheter som Dudley Moore och Akira Kurosawas fantastiska Kagemusha spökgeneralen, så får Dudley Moore och hans Milda makter på gong[gong]skalan (bong!) Kurosawas Kagemusha får (BWOOOOOOOOOOOOONNNNNnnnnngg.!)

Barbra Streisand - What Kind Of Fool

Kjell Alinge intervjuar: Nu sitter vi här igen allesammans i spänd väntan på kvällens gäst som kommit in här, det är många här som väntar på honom. Det är David Bowie vi har i studion i kväll. (i bakgrunden hörs dock restaurangsorl och en violinist) Jag tänkte med att börja fråga dig, David, Major Tom är tillbaka nu efter tio år, det var ju han som vi mötte i låten Space Oddity , hur gjorde du när du försökte hitta en ny situation, en ny miljö för den här Major Tom? - When I was thinking about how I was going to place Major Tom in this hence ten years later on, what would be the complete dissolution of the great dreams when I shot him into space ten years ago? I got such wonderful ideas . (resten dränks i det alltmer högljudda sorlet) - Kan ni va lite tysta, nu? Vi har en världsartist härinne i kväll, kan ni va lite, tyst nu härinne? Nu håller ni käften härinne alltså, jag kallar in vakten, varenda en, det ska va tyst härinne innan jag har räknat till tre! Ett, två, TRE! (sorlet försvinner tvärt) . reason, and just added more disaster, because it was a propriety of technical ideas, and so the most disastrous thing I can think of, is that he finds solace only in some kind of heroine type drug, actually been the cosmic space itself was feeding him with the addiction, and he wanted, he wants now to return to the womb from whence he came. - Ja, öh, David, det där är ju intressant, jag tänkte på en annan sak med den här låten Ashes To Ashes , vad är den egentligen, förutom den vanliga remixen då menar jag utav tootooa och shoobidoo? - It's also a nursery rhyme. It's very much a 1980's nursery rhyme, and I think 1980's nursery rhymes would have a lot to do with the 1880's and 1890's nursery rhymes which are all rather horrid, and had little boys with his ears being cut off and stuff like that, would I think. That this is . we are getting around that again. (David Bowie skrattar) I think the idea of the Sesame street nursery rhyme is possibly outdated unfortunately. - Ja, en barnvisa. David säger alltså att det är en sorts, Ashes To Ashes är en sorts modern Imse Vimse spindel , fast bara ännu my cket hemskare. Vi tar den då!

David Bowie - Ashes To Ashes

Leif Ahldahl: Skriv i natt. Till Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm.

Rod Stewart - Passion

Leif Ahldahl: Hjärtligt tack från Eldoradoredaktionen till radions tekniker som kör det här programmet och styr in alla ljud! Javisst, vi tackar Maurice Bogaerd, Bosse Skoglund, Ola Brander, Ulf Olsson, Ulf Bodemark, Roffe Lidwall och Mikael Åsberg.

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (instrumental, lång variant)

Vanlig hallåkvinna: Vi har hört Eldorado. För programmet svarade Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson och Lennart Wretlind. I Eldoradoredaktionen dessutom: Leif Ahldahl, Janne Ferm, Monica Schmidt, Jan-Erik Sundqvist och Stefan Wermelin. Eldorado kommer på lördag vid samma tid, dvs. klockan 22 här i Program 3. Och nu ska vi fortsätta den i P1 direktsända USA-aftonen här i vår kanal, program 3.

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 22 mars 2020