Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 15 november 1980 (helt komplett spellista)

Precis före programmet, i Melodiradion, spelas: Chicago � If You Need Me Now

Ljudeffekt: tändning av stubin, Eldoradorop och sprängning i berget

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur

Moon Martin � Love Gone Bad

Jingel: P3, tisdag och lördag, Eldorado.

Jack Green � This Is Japan

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: Jag har en gäst här i studion i kväll, det är Sture Stålpaj. Hej Sture! (Janne:) Ja, hej, hejsan, glad att va här. � Ja, det tycker jag också. Du är ju med i gruppen betongest. � Ja, just det ja. � Och ni har hunnit vända ut och in en hel del utav de vedertagna begreppen inom skivbranchen. � Jaa. � Till exempel det här med ljudet på era skivor, det är ju intressant. Du skulle kunna berätta om det. � Javisst skulle jag kunna göra det. Ja, många grupper har ju gått in för, för, eller jag skulle kunna säga så: förr så skulle grupper kunna göra allt på scen det som de så att säga gjorde för skiva. Vi vill ju vända den här sjuka trenden; på skiva så gör vi nu allt som vi kan göra på scen. Saker som, jag menar, som att välta mickstativet med brummeldån länge, långt in i trumsetet man kan banka på, eller snubbla över elburkar och säga "testing, one, two, three" i tjugo minuter för att folk får stora elektronskräcken eller hispdimpen. � Jaa, det där, det där verkar ju ... hm... Det måste man ju kunna kalla för ett ... hm... ett nytt grepp. � Ja, det tycker vi också. [...]

Rod Stewart � Passion (från LP:n Foolish Behaviour )

Eldorado i 60-talet: The Lovin' Spoonful � Daydream (1966)

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Här kommer en marig fråga, lyssna nu noga. Om varje ord hade sin speciella doft, vilka två ord skulle du då vilja ha i knapphålet? � (skratt) Jaha du, det var inte lätt. (Norrmannen:) Pizzaknappen da. � Det var svårt. � Har du två svar? Har du det? Ja, blommor och älskling. � Musik. (Norrmannen:) Valtran. � Parfym. � Det vete fan ... (skratt) � Kärlek, eftertanke. (Norrmannen:) De er ikke så varmt. � Det luktar illa det här, jag vill inte va med om det här. (skratt) (Norrmannen:) Ja, det skulle vare valtran, og det kan også vare pizzaknappen da. (alla röster har förekommit i tidigare program)

Anna Oxa � Controllo Totale (från Italien)

Totte Wallin � Tjillevipp (en Eldoradospecialare, alltså en specialinspelning för Eldorado, aldrig utgiven)

Monica Schmidt: Den är så lätt att parkera. Den tar sig fram överallt. Den bryr sig inte om bensinpriserna. Och du behöver inget körkort. Men du blir snabbast i stan. Gör som jag du också. Börja cykla . (i bakgrunden: George Melachrino And His Strings And Orchestra � Let's Take An Old Fashioned Walk (1962))

Johnny Rivers � Be My Baby (från LP:n Borrowed Time )

Rodney Ohman � Himlen E' Blå

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: Jaa, vad får det lov att vara? (Kjell:) Ja, jag såg på tv i går och då tänkte jag att jag skulle fråga, det var en liten sak de hade där, de hade en hängbro med en massa eldslukare som hängde i armkrok på ett sorts intressant sätt, och så hade de i tårna, varje eldslukare, en liten metallisk snurranordning där det hängde folk i munnen, i snurranordningen, det var alltså tjejer i våta regnrockar och frilligt, liksom ökensandsfärgat, blont hår som stod ut som en strut, det var säkert ett tjog såna här tjejer, likadana, i ett tunt elektriskt vis. Och nu undrar jag, har ni en sån? Vi skulle ha, på landet skulle det passa ... � Nääe, det har vi verkligen inte. Men vi har en sån här pepitarutig skittråkig blå-och-brunrutig keps, mycket lämplig nu i höstfukten, ett komfortabelt litet, en huvudbonad för den kräsne, i poplin och yllejersey. � Hm, ja det var ju inte riktigt alls vad jag hade tänkt mig, det var ju nästan precis tvärtom. Hm... jo, jag har skrivit upp en sak här på en liten lapp! En fyratusen meter hög vulkan med mitt namn, Lasse, L. A. S. S. E. i neon på sydsidan tänkte jag, så det blinkar Lasse, Lasse, Lasse, Lasse, Lasse, och så ett storband, 40 man, på botten av vulkanen, och så gärna om det går, palmmarsipan och kvinnliga kentaurer som spränger fram ur gläntan med blodröda läppar och liksom alldeles löddriga som ... � Nääe, det har vi verkligen inte. Men vi har en sån här skittråkig pepitarutig blå-och-brunrutig keps, mycket lämplig nu i höstfukten, ett komfortabelt litet, en huvudbonad för den kräsne, i poplin och yllejersey. � Det var ju samma, den har jag ju inte blivit mera förtjust i nu. Ja, den vill jag inte ha. Ta bort den. Hm... ja, då får väl det va då. Det var ju synd ... ja... Nej vänta! Diligensöverfall! Med en liten bit av Coloradofloden uthuggen i reptilgrönt, och hon, den här tänkte jag, vänta nu, Lerkruset eller Lerbåten eller vad hon heter från tv, med hår som kosmiskt silke och ögon som svarta sammetsbrunnar och Ursula Andrews, tänkte jag att man skulle ha inuti diligensen som flyter mot ett vattenfall, femtonhundra meter högt som dånar och skummar, och då ska hon, Lerkruset, sitta uppspetad och försöka knäppa strumpebanden länge så månstrålarna slår gnistor just in i de snövita lårens sammetslena ... � Nämen snälla! Nääe, det har vi verkligen inte! Men vi har en sån här skittråkig pepitarutig blå-och-brunrutig keps, mycket lämplig nu i höstfukten, ett komfortabelt litet, en huvudbonad för den kräsne, i poplin och yllejersey. � (suck) Jaa. Jag tar väl den där då. Får jag 3000 av den där blå och bruna pepitarutiga kepsen då? Tretusen praktiska nu i höstrusket? Får jag 3000 i poplin och yllejersey utav de här? Ja, jag tar det då! � Jaha. Ja, hur ska jag då slå in det? Ska de vara till present eller kan det vara i tretusen papperskassar kanske?

John Lennon � Woman

The Brothers Johnson � Mista' Cool (instrumental funklåt)

Film med Stefan Wermelin : Det finns en försvinnande god film som med nöd klamrar sig fast på Stockholmsmarknaden. På en biograf, varje lördag och söndag, endast klockan fyra, så kan man se Den Svarta Hingsten. ( Black Beauty , Max Nosseck 1946, matiné) Jag själv tillbringade 50-talet mycket ofta i den Svarta Hingstens värld, omläsandes Walter Farley-böckerna, och nu då den här filmen. Det var nån kritiker som sa att det är ju bara en massa vackra bilder. Detsamma säger jag. Det är BARA en massa vackra bilder. Mycket romantik och pojkboksidyll och lagom med spänning och allvar och humor. Jag antar att den Svarta Hingsten rider omkring ute i landet just nu, på just såna här undanskuffade tider, matinéer på barnvänlig tid. Fast den här filmen gäller alla, oavsett ålder och intresse, den perfekta familjefilmen med väldigt lite dialog, förståbar för de minsta, lättgripbar och bra. Jag vet inte om jag betonade det tillräckligt. Den Svarta Hingsten är en bra film, den är genomsyrad av en frisk sentimentalitet.

Joe Sun � Ready For The Times To Get Better

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Våran kung säger plötsligt upp sig. Vem skall sitta på hans plats i stället? � För det första så måste det nog vara en kvinna. En drottning ska vi nog ha, som egentligen hette Kung, Fru Kung. Karin Söder är för seriös, Alexandra skulle jag sätta där. � Han gör ju ingenting (skratt) � Gittan (Birgitta) Andersson skulle nog sitt fint där alltså � Agneta Fältskog, jag tror hon skulle klara detta. � Ja, Björn Borg [...]

Hetty Smith a.k.a. Cherry vanGelder-Smith � Sitting In The Café

Blondie � Live It Up

Avbrott för nyheter från Ekoredaktionen

*

Ingen ljudeffekt

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental)

Randy Wanwarmer � All We Have Is Tonight

Jingel: Eldorado � en guldgruva i P3.

Fantasi � Livets Laser (en Eldoradospecialare, här en specialinspelad instrumental gitarrlåt, progrock, tyvärr aldrig utgiven)

Kjell Alinge Humor: Eldorado presenterar: Den Dolda Mikrofonen (i badkaret, repris från 8 november)

Lasse Lindbom Band � Vem Som Helst (Men Inte Du)

Rod Stewart � My Girl

Kjell Alinge Humor: Eldorado presenterar: Den Dolda Mikrofonen! (den pampiga orkestermusiken i början är Miklós Rózsa � Prelude, från filmen Ivanhoe ) I samarbete med Televerket, folkrörelserna och de ännu högre makterna presenterar vi Den Dolda Mikrofonen! (Kjell Alinge på picknick, fågelsång och sommarbris) Ahhh... mmm... äntligen ensam i Guds gröna natur ... nu ska det passa med lite svalkande ... (häller upp öl i ett glas och dricker) mmm... ahh... Ska se här i matsäcken ... skinka och ost ... jag tar den med skinka här, mmm... ( krask! ) Nääe, nä, nääe, inte nu igen! Har ni lagt, har ni lagt micken i mackan?! (variant av den som sändes 4 november)

Bonnie Tyler � I'm Just A Woman

Eldorado i 50-talet: Conway Twitty � Mona Lisa (1959)

Stevie Wonder � Rocket Love

Riksradion presenterar: Lyx-radion, från sammetsredaktionen (repris från 4 november)

Bruce Springsteen � Point Blank

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Du gjorde sattyg som liten, nu är frågan: vilka minns du? � (skratt) Man kunde spika fast skor. Man kunde smeta handbalsam eller tandkräm under handtaget. � (skratt) Nä, det kan jag inte tala om! [...]

Davitt Sigerson � Cry For Love

Jingel (med hästhovklapper och skrivmaskin): Skriv i natt. Till Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm. (pennrasp) Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm.

John Lennon � I'm Losing You

Lennart Wretlind : Radions ljudtekniker hjälper oss ordna två timmars pärlande och bubblande Eldoradoljud. Vid kranarna och rattarna den här gången: Andreas Olson, Anders Bostedt, Bampe, Pär Törnqvist och Annica Kjell.

John Martyn � Save Some (For Me)

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell, Monica Schmidt, Jan-Erik Sundqvist, Stefan Wermelin (slut på ljudfilen)

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 18 mars 2021