Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 16 december 1980 (helt komplett spellista)

(från och med denna lista utelämnar jag alla jinglar om de inte är långa eller speciella)

Vanlig hallåman: Klockan är 22.

Ingen ljudeffekt, ingen signaturmelodi!

Kjell Alinge och Janne Forsell humor: Två raggare som försöker läsa lappen med dagens program

Kjell Alinge och Janne Forsell humor: En kör sjunger Nu tändas tusen juleljus , det börjar brinna, Kjell och Janne hostar av röken

Fleetwood Mac � The Farmer's Daughter

Loredana Bertè � Prima O Poi (från Italien, början av denna låt kom att användas i en Eldoradojingel under 1981)

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: � Nils-Petter Sundgren. � Torsten Ljungstedt. Det är här jag säger: sätt igång. � Skivspåret du spelar allra mest just nu? [...]

Quantum Jump � Blue Mountain (Alpha Green Sea)

M � Keep It To Yourself

Påannons med glimten i ögat av Kjell Alinge: Hörrudu, har du tröttnat? Har du tröttnat på den där stora pyttipannan? Ja du vet, du knäpper på radion, och du vet aldrig vad som studsar ut. Gammeltjo eller dixielandstrunt. Punkbalja eller Lasse Lönndahls liniment. Långa föredrag om fågelholkar. Eller folk som ringer och gissar och gissar, och gissar på låtar, och hälsar till varenda usling. Och ännu mera dixiestrunt. Och en surmulen bellmansvisa. Operettkvarten, Yr i hatten-jazzen och plötsligt tre timmars direktsändning från Johanneshov där håriga kanadensare ligger och kravlar och biter varandra i benskydden. (suck) Har du tröttnat? Va? Sätt då din Eldoradoapparat på ringning, 22:00. Tisdag och lördag. Eldorado, ett gyllene musikspår genom natten. Eldorado löper längs den lysande lustlinjen. Det gör inget om det blir lite för snyggt. Det kan man stå ut med. (i bakgrunden: Thomas Almqvist � Nocturnal Visions )

Sniff 'n' the Tears � Rodeo Drive (slutet på denna låt ibland använd i jinglar under 1981)

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: Sune Cementbuk, ni harkritiserats bland annat i massmedia för en mängd beslut. Bland annat har ni rivit kvarteret Mandraken medan hyresgästerna var kvar i husen. [...] (sketch om byggfirman Supercement och husrivningen nattetid)

Eva Dahlgren � Sakta Vi Gå Genom Stan (med Björn J:son Lindh på bas, specialinspelning för Eldorado som kom att ges ut på LP:n Stjärnornas Musik år 1982)

Mikael Rickfors � Tender Turns Tuff (ny singel)

Intervju med musikartisten Michael Rickfors.

Mikael Rickfors � Fire In My heart (reggae)

På samma våglängd: Grace Jones � Private Life

Film med Stefan Wermelin: Alain Resnais film Min farbror från Amerika ( Mon Oncle d'Amérique , Alain Resnais, svensk premiär 29 november) går just nu i Stockholm. Filmen upptar tre parallella liv. [...] Det växlar hela tiden från en handling till en annan. Kommentarerna illustreras ofta av vackra bilder. [...] Ibland dyker det upp klipp från gamla franska filmer. [...] Så småningom sammanstrålar de tre levnadsödena. [...] Jag undrar mest vad Resnais vill med sin film Min farbror från Amerika .

Linda Kendrick � Sympathy For The Devil

Karen Cheryl � La Marche Des Machos (från Frankrike)

Jingel med Monica Schmidt som plaskar i champagnefylld simbassäng (repris från 4 nov)

J. J. Cale � Lies (1973, avbryts efter en dryg minut)

Avbrott för Ekoredaktionen med tisdagens nyheter i ett sammadrag

*

Eva Dahlgren � Eldorado (kom att ges ut i något förkortad form på LP:n Stjärnornas Musik år 1982)

Kjell Alinge: Eldoradosignaturen heter Eldorado , hon som sjunger heter Eva Dahlgren.

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: (Kjell:) Tjena, vad håller du på med då, va? (Janne:) Jag tänkte, tänkte koka en kopp kaffe. (Kjell med skeptisk röst:) En kopp kaffe? (Janne, hela tiden med timid, lugn röst:) Ja. (Kjell, ilsket:) Det är typiskt dig! Kaffe! � Va? � I det här läget, va! Tycker du, tycker du det är nåt? Va? � Det kunde väl vara gott. � En ynklig liten kaffekopp, det är din insats va? Det, det är ditt bidrag, va? � Jamen� � Är det allt du har att komma med? En kopp kaffe? � Jamen, jag är � � Jag är besviken på dig! � Men jag kan koka ett åt dig också, det gör jag gärna, vi kan ta � � Du fattar ingenting. Om situationen. Hur kan man hålla på, hur kan man hålla på och prata om kaffe? � Det var � � KAFFE?! På vilket sätt tror du det kan förändra någonting här och nu? Kaffe? Kaffe, va? � Men vänta nu � � Hur tror du det kan förändra? � Man blir lite piggare kanske. � Piggare? � Ja. � Piggare?! Du är så inskränkt att såna som dig skulle man hänga upp, så insnöad, väck, tappad, slut i roten, borta! Man blir skrämd alltså! Man blir skrämd när man ställs inför den här mentaliteten; och du är inte, du är inte ensam heller. Hela landet är fullt av hundratusentals såna här kaffekokare som håller på � � Vänta, vänta, vänta, vänta � � � hela dan med kaffe. � Vänta, vänta. Lite te då? � Va? � Jag fixar en kanna te istället så kan vi dricka och liksom ta det lugnt med te och slappna av. (Kjell, tveksamt:) Te? � Ja. (liten paus, Kjell är tyst.) � Te? (Kjell med tveksam röst:) Ja� � Hur då? Va? (liten paus) (Kjell, glatt överraskad:) ÄNTLIGEN händer det nåt med dig! Här har jag väntat! � Hur då? � En konkret förändring alltså! Här! Nu! (Kjell sänker rösten) Du, jag tar det här lilla med rosenmynta med flädersmak, som är odlat i Assamdalen. � Javisst. � Och så de här tiocentimeters höga kopparna som vi köpte i Borås marknad. � Jaa. Jo, men det kan ju vara fint. Hur länge ska teet dra? (tonar bort)

Walkie Talkies � Spin It Out

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: Det är många som har ringt här i växeln om budskapet, jag menar själva idéinnehållet i sketchen här tidigare, den om kaffe och tekokning. [...]

Eagles � Funky New Year

Zero (Robert Broberg) � Vatten � Sta'n Är Full Av Vatten! (specialinspelning för Eldorado, senare utgiven på LP:n Kvinna Eller Man 1981)

Kjell Alinge humor: Välkomna igen till Studio Äss. Det finns i vårt land, i de stora städernas centrala delar, särskilda kvarter där butikerna ligger tätt, tätt, tätt. Och där säljs en viss sorts, ja jag har själv nu i ungefär ett halvt år kunnat studera det här på platsen. Jag har gått ifrån butik till butik och jag har själv konstaterat med egna ögon, jag har kunnat se allt detta, jag har gått och tittat i fönstren, och sen har jag gått in i affären och tittat [...] Vad det handlar om är alltså de här (tidningsprassel). Bilder på nakna kvinnor i ställningar som, i positioner som, ja det här finns mitt ibland oss [...]

Rotary Connection � Silent Night Chant (punkjullåt, b-sidan på singeln Peace At Last)

Intervju med regissören Ingmar Bergman om hans nya film Fanny och Alexander

Ralph Lundsten � Time Storm (instrumental synthambient Eldoradospecial med rytmisk flöjt, specialinspelad för Eldorado, men senare utgiven både som singel b-sida och på LP)

Intervju med regissören Ingmar Bergman (forts.)

Ted Ström � Vinterresa

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: � Nils-Petter Sundgren. Sätt igång. � Torsten Ljungstedt. Det är här jag säger: sätt igång. � Redan i dag får du veta att du i ett kommande liv ska ha gestalten av en efterrätt, vilken hoppas du på? (Nils-Petter:) Jaa, man kan då väl tänka sig nånting som jag inte har fått äta på väldigt länge, det är en katrinplommonsufflé som en mycket svår rätt att anrätta i och för sig. Den lyckas bara sällsynta fall. Främsta skälet, det är att det här är då nånting som jag själv tycker om att äta, man vill ju gärna tycka om sig själv. [...] (Torsten:) Då får jag väl säga svartvinbärssorbet, jag tycker då jag är fosterländsk.

Parker McGee � Boy Meets Girl

Ett gyllene örhänge: [året] 1965. Kravaller i Los Angeles och Stockholm. [...] I Stockholm gällde det mods. [...] 1965. � (demonstrationsrop:) USA ut ur Vietnam! USA ut ur Vietnam! � 1965. � Irlands ambassad har uppvaktat meteorologiska och hydrologiska institutet med en begäran om att man vid läsningen av väderleksrapporterna i radio och tv inte använder uttrycket ett lågtryck över Irland . Ambassaden anser att detta försvårar Irlands möjligheter att locka turister från Sverige i större utsträckning än hittills. � 1965.

The Yardbirds � Still I'm Sad (1965)

Skriv till Eldorado, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm. Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm.

Eldorado betyder på svenska: Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell, Monica Schmidt och Stefan Wermelin.

Eva Dahlgren � Eldorado (instrumental, hela låten, aldrig utgiven)

Vanlig hallåman: Och det var Eldorado, nattens nöjen och stjärnornas musik, producent var Lennart Wretlind. Och i programmet medverkade dessutom Anders Hanser som gjort inslaget med Mikael Rickfors, Ingmar Bergman-intervjun var gjord av Fredrik Grundel. Och tekniker i kväll har varit Per-Åke Körvel, Ann-Katrin Matsson, Ann Persson, Bosse Skoglund och Hans Wettergren. Och nästa Eldorado kommer lördag den 17 januari. (Det kom dock att helt utgå på grund av andra semifinalen i tennis (Masters 1981) i Madison Square Garden, New York, med Björn Borg mot Jimmy Connors. Första avsnittet av Eldorado året 1981 sändes tisdagen den 20 januari.)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 17 februari 2021