Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 31 januari 1981 (helt komplett spellista)

Eva Dahlgren � Eldorado (vanlig)

Kjell Alinge kort presentation (medan signaturen tonar bort): Eldorado är i luften. Eldorado, ett gyllene spår genom natten till ditt fönsterbleck. Eldorado sjöng också Eva Dahlgren.

Sheila Hylton � The Bed's Too Big Without You (reggae)

hetty Smith a.k.a. Cherry van Gelder-Smith � Sitting In The Café

Film med Stefan Wermelin: [...] Flash Gordon, eller Blixt som vi säger, han föddes 1934 av Alex Raymond; i seriernas värld är det nästan alltid män som föder. Och sen dess har Blixt härjat runt i universum och på planeten Mongo, ständigt räddande jorden och Dale Arden och professor Zarkov. Och han har filmats, ni kanske kommer ihåg Buster Crabbe, han visades på tv för inte så länge sen. Den här nya Blixt Gordon ( Flash Gordon , Mike Hodges, 1980) det är ett märkligt sammelsurium av gestaltad serietidning och pastischiserad 40-talsäventyrsfilm och Errol Flynn. Fast utan Errol Flynn i huvudrollen, för den här ... vad heter han? Ah, det kan göra detsamma. Han har ingen större hjälteutstrålning fast han ser rätt snäll och trevlig ut. Däremot så innehåller filmen förvånansvärt dåliga effekter med flygande gubbar hängande i trådar och målade himlar, och samtidigt roliga detaljer som rymdskepp som ser precis ut som i originalserien från 1930-talet. Så om ni gillar serier och såna här skrattäventyrsfilmer så går den att se. Om inte annat för Max von Sydows ondskefulle och porträttlike kejsar Ming som också får sista ordet. (nedanstående låt börjar med intro av Ming)

Queen � Flash's Theme

Yves Simon � Les Mots Doux (från Frankrike)

Kjell Alinge humor (med gammaldags sportkommentatorröst och publikjubel i bakgrunden): (pampig trumpetfanfar) I badande soligt, blånande flaggsmattrande Manila går i dagarna trenne, 1900-talsfinalen, jättestor kulturchocksdokumenterad, här på Filippinerna av stapeln! [...]

(Eldorado i 60-talet) Ike & Tina Turner � River Deep Mountain High (1966)

Fjum-fjum intervju med musikrecensenten Mats Olsson på kvällstidningen Expressen .

Elvis Costello � Watch Your Step

Walkie Talkies � Man On Cobo Bay

Fjum-fjum intervju med musikrecensenten Mats Olsson (forts.)

Supermax � It Ain't Easy

Ett gyllene örhänge: [året] 1967. � Armén övertog tidigt idag makten i Grekland och arresterade premiärministern samt andra ministrar och politiska ledare i nyckelpositioner. � 1967. � Öppet krig råder nu mellan Egypten och Israel, både mark- och luftstrider har inletts. � Året var 1967, och Vilgot Sjömans film Jag är nyfiken � Gul satte sinnena ordentligt i svallning. (Ragnar Edenman, ecklesiastikminister:) I ett dokumentärt avsnitt i filmen Jag är nyfiken � Gul , förekommer en intervju med mig om det svenska klassamhället. Vad jag gav(?) säger, är enligt mitt minne förenligt med god sed och ungdomens andliga fostran. (Statsrådet:) Det kan inte hjälpas. Utan att här uppträder han, ecklesiastikministern, i en film som man kan beteckna som vara rena rama porrfilmen. (Edenman:) Avgå, herr statsråd! � 1967.

The Box Tops � The Letter (1967)

På samma våglängd: Yvonne & The Violets � Cross My Heart

Yvonne Elliman � Cold Wind Across My Heart (1979)

Acapella-jingel med hurstiga mansröster: Programmet sänds i siden, och allting är så lyxigt, det säger pling, det säger plong, det låter aldrig yxigt!

Chris Spedding � Contract (1980)

Fjum-fjum påannons: (telefonen ringer, luren lyfts) Jaha, Jonas Hallberg. � Ja, hej jag heter Jonas Hallberg. � Jaha? Hej. � Hej. Vad sa du att du hette? � Jonas Hallberg. � Jaha. � Ja. � Ja, och vad ville du fråga då? � Jo, jag skulle vilja fråga: Måndagsbörsen ? � Jaa, jo, den kommer nu igen alltså. Ja. På måndagen den andra i andra, 1981 alltså, nu på måndag så startar vi. � Den 2:a februari? � Jaa. [...]

Sister Sledge � All American Girls

Dan Fogelberg � Same Old Lang Syne (avbryts efter drygt 2½ minuter)

Avbrott för Ekots sammandrag av lördagens nyheter

*

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (med ekoeffekt)

Kjell Alinge kort presentation (medan signaturen tonar bort): Eldorado flyger igen. Det går en rysning över himlavalvet. Själva Karlavagnen får gåshud. Debra DeJean berättar hela historien.

Debra DeJean � Goosebumps

Little Feat. � Kiss It Off

Kjell Alinge betraktelse (med ambient synthmusik i bakgrunden) : (sniff-sniff) Vi sniffar i vinylvinden, vi gräver i vinyltunnlarna efter färsk musik till Eldorado. Och vi har det inte lätt. Vi letar efter det som är sidenmjukt och rakbladsblankt. På samma gång. Vi vill hitta den nyaste, mest skamlösa musiken. Pistaschfärgad med puls och passion. Disco? Nja, ibland kanske, men discon har nog gett sitt bästa just nu. Punk? New Wave? Nja, troligen inte det som man brukar mena när man talar i såna termer. Dixieland, då? Country & Western? Schottis? Kingston Trio? Varpa? Alice Babs? Annat störtlopp? Näe, näe, nähäpp. Vi söker Senti-musiken . Senti. Jag har talat om det här förut och oftast så blir det missförstått. Många tror att vi letar efter nånting som är vackert, punkt och slut. Senti som i sentimentalsöt enbart. Låt oss nu rensa luften. På de amerikanska radiostationerna finns det ett särskilt så kallat format. En formel som vissa stationer följer slaviskt, det kallas Beautiful Music . Och det är den gamla melodiradiosåsen � och det är inte Senti. Ni trodde kanske att den här melodisåsen var utdöd, åtminstone döende, men se upp! I USA har de här stationerna haft framgång; jag läser i Music & Video Week ifrån England om en stor specialpack, det är en kartong med fyra LP som har givits ut under rubriken just Beautiful Music . Med Ron Goodwin och Norrie Paramor och alla de gula hinnorna inom populärmusiken. Det här är inte Senti. Svenska korkar inom media har trott att Senti är nåt sött och gulligt, balladartat, som änglamoln ungefär. Tillbakalutat, säger man. Rock-korkarna guppar i pressen, följer med nya vågen och förstår knappt mer. Sentimusiken kan vara vacker som en solnedgång. Men hajfenor skär genom solgatan. Sentimusiken kan vara iskall som ett panorama ur A clockwork orange , men när musiken vibrerar över vidderna smälter cykelkedjor och stiletter, och prinsessan på ärten kysser gängsluggern mitt på rikoschetten.

Phil Collins � In The Air Tonight (Kjell: Och där kom den igen, låten vi älskar mest denna lördag)

Kjell Alinge betraktelse (med ambient synthmusik i bakgrunden) : Jag pratade nyss om Senti-musiken. Den finns ju förstås inte. Jag hoppas den kommer. Om man doppar näsan i framtiden så tycker jag att man kan känna ... ( sniff ) Va? Märker ni inte att nånting är på gång här? Ja, det finns alltså enstaka musikexempel som är nära, redan idag. Cure, Flash And The Pan, Pink Military, Mariann Faithfull. Och så har vi gjort special-ultra-maxi-polytotal-inspelningar direkt för Eldorado . Ni har kanske hört Torsten Wallins insjungning av Taubes Stockholmsmelodi . Den svider ju om utav Senti. Det är Björn J:son Lindh som arrangerar så där fingertoppskänsligt. Musiken balanserar mellan skräck och vällust, som i vår andra Stockholms-Senti -sång. Det är J:son igen, och här låter han [med sin elbas] mörkret droppa över Eva Dahlgren.

Eva Dahlgren � Sakta Vi Gå Genom Stan (specialinspelning för Eldorado som kom att ges ut på LP:n Stjärnornas Musik 1982)

Kjell Alinge betraktelse (utan bakgrundsmusik) : Eldorado sänder ifrån Stockholm. Vi älskar Stockholm. Och Stockholm! Staden på vattnet, Nordens Venedig, nu med fruset spegelglasvatten, Staden i stereo. Stockholm. Här finns allting. Västerbrons svindlande spann, Kungsan, gatumusikanter i Gamla Stan. Vaktparaden vid Norrmalms Torg. Ja, här finns allting. Stockholm. Här finns Slottet, Svenska Arbetsgivareföreningen, Svenska Charkuterimaskinsfabriken. Svenska Elektriska Materialkontrollanstalten, Svenska Dentalaboratoriet. Statistiska (nu med megafon:) Centralbyrån, Statsföretagens Förhandlingsorganisation, Statens Tjänstepensionsnämnd, Statens Strålskyddsinstitut, Statens Personalbostadsdelegation. Riksskatteverket, RiksOst och Rikspolisstyrelsen, samt Statens Haverikommission.

Kenta � Under Alla Broar (raggarlåt sjungen med ölstinn röst, här använd som skräckexempel)

Kjell Alinge humor (med brötig raggar-röst): Ööhh, hörrödu! Dä där va ju under all kritik! Sa dom att, va sa dom, va dä under alla broar? Jaha, me Kenta! Jaså, dä lät inte som dä ska va i Eldorado, programmet som sänder i siden! Näääej, mera som en presenning i värsta hamnen med en massa gamla ekorrar å fåglar som har bott i, byggt bo i. Du Sigge får inte ligga å somna för miljarderte gången på kontrollbordet under direktsändning! Nejj! Vakna nu! Å spela nåt i sammet! Riktigt, härligt, lyxigt, raffinerat, fluffigt. De gör du väl, va, äh?

Murray Head � How Many Ways

Marianne Faithfull � Guilt

Fjum-fjum intervju med komikern och skådisen Magnus Härenstam

Stone City Band � All Day And All Of The Night (cover på en Kinks -låt)

Tritons � Satisfaction (cover på en Rolling Stones -låt)

Fjum-fjum intervju med Magnus Härenstam (forts.)

Marvin Gaye � Love Me Now Or Love Me Later (från hans nya LP)

Broken Home � No Chance

Eldorado betyder på svenska: Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell, Monica Schmidt och Stefan Wermelin.

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental)

(slut på ljudfilen)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 18 mars 2021