Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 10 februari 1981 (helt komplett spellista)

Vanlig hallåkvinna: Men detta är P3, och här har vi Eldorado framför oss, nattens nöjen och stjärnornas musik.

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (med ekoeffekt)

Kjell Alinge presentation med humor, som tidningsredaktör (i bakgrunden Giorgio Moroder � The Apartment ) (skriver på skrivmaskin och drar sedan ut pappret): Vänta lite. Ja, då ska vi se, nu är det klart det här. Rubrik: Eldorado, sätter vi där överst där och så har vi en jävla (avryts av en nasal röst:) Talspråk, ytterst ovårdat! (pipleksak:) Pip-pip! (Kjell fortsätter, helt oberörd:) smaskig sjuspaltare på bredden här i färg med närbild på Hörbysändaren, hela förb� (pip-pip) Hörbysändaren, indränkt, nersmetad med sprutlila läppstift och grön Char(pip-pip)treuse som droppar i motljus hinkvis. Det blir bra med gåslever och tryffel, mannekänger och nätstrumps(pip)daller, 40 ton, ta mig f�(pip-pip) självlysande med en stor jä� (pip-pip) urringning mellan masterna, och 80 Cadillacs fullpumpade med lava och likörer och lysrörsinpack(pip-pip) lindansare som spjongas upp i natten tjogvis i fredsduveflockar, gyllene jackpottar i högklackade neonspettekakor så att det lyser och brinner så in i hel� (pip-pip) Och under hela smeten sätter vi såna här små Tiffany-rubiner upp i ramen i nattens nam-nam och stjärnornas cha-cha-cha. Det blir in i hel� (pip-pip-pip-pip-pip-pip-pip-pip, pip-pip-pip, pip-pip-pip, pip-pip-pip, pip-pip-pip, pip, pip, pip, pip, pip, pip, pip, pip, pip � pip � pip � pip � pip �)

Phil Collins � In The Air Tonight (etta på Eldorados egen lista)

George Benson � Give Me The Night

Fjum-fjum reportage: Intervju med tv-personligheten Jonas Hallberg

EmmyLou Harris � I Don't Have To Crawl

Ted Gärdestad � Låt Solen Värma Dig

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: Ja, vi tackar så mycket för den rapporten ifrån Österrike runt, vid Bodensjöns strand. Tack så mycket, Mats Eriksson. Och nu över till fyra stycken som sitter i Studio 4 som ska göra små djur med tändstickor och tallkottar. Varsågoda! [�]

The Passions � Hunted

Cliff Richard � A Little In Love

Fjum-fjum reportage: Intervju med humoristen och skådisen Hasse Alfredsson

Phoebe Snow � Games

Maria De Rossi � Le Fric (från Frankrike)

Kjell Alinge betraktelse (i bakgrunden: Sweet People � Et Les Oiseaux Chantaient :) Luften är full av läten och rykten och kvitter, men nu vill jag säga här alldeles bestämt: vi som gör det här programmet är inga odjur. Det är nog bäst att jag påpekar det: det är alltså inte vårt fel att det låter så in i hel� illa om allt annat du hör i radion. Vi gör det här programmet, Eldorado , med alldeles vanliga grammofoner som vi har kvitterat ut, och med alldeles normala tvåbenta tekniker i Riksradions obekväma och smaklöst inredda studiolokaler. Vi har grammofonskivor som snurrar på de stadgeenliga 45- och 33-varvshastigheterna. Vi dricker samma grå, grumliga automatkaffe och har precis samma deprimerande utsikt ifrån samma sällsynt sterila radiobunker som precis alla andra knoddar som är anställda här. Att programmen blir så fantastiskt mycket bättre det är ju lite pinsamt, men det beror alltså inte på att vi armbågat ihjäl de andra. Eldorado följer sina egna lagar. Och de tycks göra � de här lagarna � att programmet skimrar och pärlar och frasar, så att det vattnas i mun på varendra usling, därute i isbrötarna och dimmorna.

Bonnie Tyler � A Whiter Shade Of Pale (Cover på en låt av Procol Harum )

Kjell Alinge betraktelse (i bakgrunden: Sweet People � Et Les Oiseaux Chantaient :) Som jag sa tidigare: några odjur är vi i Eldoradoredaktionen då rakt inte. Vi har inte knuffat oss före och snott de nya digitalmickarna här på radion. Nä, vi har ju egentligen tvärtom legat väldigt lågt. Vi har tänkt så här: det behöver ju inte ta allting ifrån de andra. Ta nu Clabbe till exempel. Han babblar som en rälsbuss och så därför så pratar vi gärna så här lite tassande, lite, ja, ibland rentav så här lååångsamt så att det nässstan � stannar upp och � hasande � så där � och så här � Nä, det där snattret, det har vi inte snott ifrån någon, det får de ha kvar. Och så har vi avstått ifrån såna där genvägar som att ha kungen som gäst i studion, och sitta och pysa med Hans Majestät och Hennes Majestät och killa Silvia under hakan. Vi har, jag menar en sak, vi har inte ens haft Rachel Welch här. Eller Marlene Dietrich. Det har vi inte heller snott ifrån någon. Och inte heller har vi kört med billiga effekter som tung rockmusik eller punk. Sånt där kommersiellt och sensationsbetonat och spekulativt och nästan imperialistkapital� Det har vi lämnat åt alla de andra. Vi har nöjt oss med det här vulgära och outhärdl� nästan lite asociala, som musik som är skön, vacker och varm, så att man nästan vill liksom drunkna bort i den, bara sjunka iväg. Och alla de andra genvägarna, som rått vinklade collagereportage från Drinkeby och Drogsved om huru alldeles förjävligt skittaskigt in i helvete svinigt � det har vi inte heller haft hjärta att ta ifrån någon annan. Vi har inte ens � och här vill jag verkligen påpeka hur vi har uppoffrat oss hela tiden. Vi har inte ens satsat på rätt åsikt. Vi har inte velat sno de bra och rätta och riktiga och goda och snälla och söta åsiktena från de andra. vi har istället tagit slump� slattarna, det här som har blivit över, de här dåliga idéerna som ingen vill ha längre. Så uppoffrande är vi. Vi tycker t.ex. att det är roligare om tjejer är snygga, än om de är fula. Titta där, va! Och vi tycker att proffsigt och smart och lite elitlyxigt är mycket bättre än klantiga grupparbeten och såsiga amatörer som bara trillar ut genom fönstret om man ställer en oväntad fråga åt(sic!) dem. Titta! Bara såna här nollpoängsåsikter. Vi startade det här programmet med en massa tomma händer och huvuden. Att det blir så hemskt bra, det rår vi knappt för.

The A.T's � Leaving Lonely

Eldorado i 50-talet: Little Richard � Lucille (1957)

Fjum-fjum reportage: Berätta om radiostationen som du tror fick de flesta och mest nöjda lyssnarna. � Jag tror att det skulle vara en blandning. � Jonas hallberg. � Det låter ju alltid tråkigt att man skulle ha en mix hela tiden mellan olika saker, men jag vet inte om du har lyssnat på Sigvard Hammar, han har haft tidigare ett, jag är inte säker på om du har junnit upp till dess, han börjar 05:40 på morgnarna, med ett program som sen går till halv åtta. Ibland åker han till Oslo och ibland till Köpenhamn, och ibland pratar han med Gösta Bohman och ibland pratar han med tidningsmän och sånt där. Och det, jag tycker han är oerhört skicklig på den här typen av diskussionsprogram, som vi ska kalla [det] för. Som jag tycker är väldigt underhållande. Däremot har jag en mig närstående person, dvs. min tjej som, när hon då ska äta frukost så tycker hon liksom att det inte är så uppiggande att höra röster som babblar då i det oändliga, tycker hon, utan hon vill gärna höra musik. För alla har inte samma smak. Men, jaa, näe du, jag får besvara din fråga med ett rungande JASÅ. � Den skulle jag se till att jag blir anställd på, eller blir chef för direkt, och den hade blivit bäst och mest avlyssnad. � Mats Olsson, Expressen � Jag skulle välja all musik. Det hade blivit den musik jag gillar och alltid har gillat, men ge mig obegränsad tid i en vecka, Sveriges Radio, jag skulle kunna spela [det] bästa program som nånsin har spelats, och jag börjar med att plocka bland mina plattor. Jag plockar mina singlar, LP, ett spår här ett spår där, inte berätta nånting, bara säga att det här var den och det här var den. Så skulle jag kunna hålla på skitlänge.

J.J. Cale � Wish I Had Not Said That (avbryts efter en knapp halv minut, men kom att spelas i sin helhet lördagen därpå)

Avbrott för tisdagens nyheter i sammandrag från Ekoredaktionen

*

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental)

Kjell Alinge presentation (skriver på skrivmaskin, i bakgrunden en 33-varvare med instumental gitarr- och pianomusik som spelas på 45 varv, Kjell ropar ut som en gammaldags tidningsförsäljare): Extra! Extra! Eldorado! Rykande färska steppar (som i steppdans?) med plättarna! Eldorado! Eldorado! Nu med blixtbilaga och ultrautvikare med senaste max! Neon och Zorn och naket nonsens! Eldorado! Två timmar som glimmar, så man nästan svimmar! Strålande strunt i stereo! Extra! Extra! Eldorado! Etthundratjugo minuter som man bara njuter! Jag slarvar runt därhemma, hela kvällen blir det Eldoradoapparaten! Du blir en av miljoner lyxlyssnare med fart och flykt från verkligheten. Eldorado! Det hörs så mycket mer när öronen ramlar av! Extra! Extra! Extra! Riktigt i år! Eldorado! Enda räddningen i radion!

Science � Tokyo

Lasse Lindbom Band � Kom Närmare, Kom Tätt Intill

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: Hejsan alla hellballa hippa 13-24-åringar ute i landet! Ärtsigt, flashigt, klatschigt, här kommer programmet med alla dom heta fixiga grejerna för just dej! [�]

Pearl Harbor [& The Explosions] � Alone In The Dark

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: (Kjell:) Ja, ja, ja, det där var väl en enkel sanning, nu blir det lite besvärligare för er som tycker att ni har valt rätt sida. Men tappa inte modet, rätt vad det är så kommer ni nog på vad det handlar om! (fnissar:) Tihi! [�] Vi säger så? Så länge?

(Eldorado i 60-talet): Donovan � Jennifer Juniper (1968)

Björn J:son Lindh � Hektor Bingerts Prata (flöjt och synthmusik där Hektor pratsjunger; planerades för LP:n Musik som kom ut sommaren 1981, men slopades i urvalet och kom aldrig att ges ut)

Yarbrough & Peoples � Don't Stop The Music

På samma våglängd: Mark-Almond � The Bay

Fjum-fjum reportage: Intervju med tv-personligheten Jonas Hallberg (forts.)

Rod Stewart � Passion

Fjum-fjum reportage: Du Jonas [Hallberg]? Kan du berätta om något som inte har med det här [radioprogrammet Eldorado eller tv-programmet Måndagsbörsen] att göra? � Om jag inte har gjort nånting annat i mitt liv, så anser jag att jag har hittat på ordet sambo. Det här är en slags egen sak, men vi skulle köra egen sak, eller hur? � O ja, o ja. � 1974 så skrev jag i Dagens nyheter och sa det, föreslog det ordet, va. Eftersom man svävade i total förvirring vad gällde vad ska man kalla en sån människa, va? Och Svensk Damtidning lanserade tidigt ordet kärlek. Alltså: Lill-Babs kärlek åker till Rom, va, och så där. Och det låter ju väldigt konstigt. Min kärlek är nere och köper grädde, och så där, det verkar ju inte klokt. Framför allt inte på en person, det är ju ett begrepp, alltså en känsla. Och där föreslog jag sambo, va. Jag tyckte det var milt och runt och lite rytmiskt, sådär. Och nu använder alla det!

Rick Nelson � The Loser Babe Is You

Film med Helen Benn: Interrail , en ny svensk ungdomsfilm, hade premiär i går. Jag sjönk ner i fåtöljen, övertygad om att jag under nära två timmar skulle få frossa i nostalgi. Jag har också tågluffat, även om det är några år sedan. Och för de flesta som gjort det finns det flera gemensamma nämnare: stimmiga och stökiga stationer, möten med en massa nya människor, skitiga fötter och armar, torrt bröd och ljummen läsk, lycka över att hitta en sittplats, även om det är mellan en tysk som röker cigarr och en italienare som äter vitlökskorv. Ryggsäck förstås, eller någon annan lätt packning. Redan i början av filmen blev jag fundersam när Eva, filmens huvudperson, kommer gående på Centralen i Stockholm med en prydlig, stor och otymplig resväska. Visserligen finurligt utrustad med hjul. Filmen handlar sedan rätt lite om hur Eva och två killar, Bosse och Klaus, reser i Europa. Utan framför allt om deras relationer, och hur de tre tampas med konflikter sinsemellan. Att kalla den Interrail är falsk varudeklaration, för den har inte ett dugg med att göra om hur det är att tågluffa.

Areski [Belkacem] & [Brigitte] Fontaine � Le Train 2110 (från Frankrike, a-sidan på singeln L'Inconciliabule , b-sidans låt är L'Eternel Retour 2ème )

Sad Cafe � Relax (men Kjell Alinge säger den felaktiga titeln Take It Easy på denna mjuka reggae-låt)

Eldorado betyder på svenska: Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell och Monica Schmidt.

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental)

Vanlig hallåkvinna: Tekniker i kväll har varit Bampe och Krister Nystedt, och ett nytt Eldorado kommer på lördag, klockan 22, här i P3. Och med det har klockan precis blivit tolv och det är onsdag.

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 11 mars 2021