Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 7 mars 1981 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: fågelkvitter och kraxande kråkor

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (vanlig)

Kjell Alinge: Eldorado är ett radioprogram som sammanställs här i Riksradions sjaskiga men pittoreska lokaler på Gärdet i Stockholm. Innehållsdeklaration: Varje nytt Eldorado innehåller färsk grammofonmusik, swoschiga spinneffekter och lättsamt babbel. Dessutom har programskaparna tillsatt gnuttor av sina egna själar, pyttesmå idéflingor, absolut rent trams, heta potatisar och kalla fakta. Programmet är lättviktigt och klimpfritt. Programreceptet är enkelt: Flera kockar ger mera krockar och större gnistor i din transistor. Eldorado serveras i siden, i stjärnornas sken. Eldorado har gnistrande ingredienser för dina intimaste frekvenser. (I bakgrunden: Giorgio Moroder - The Apartment (1980))

New Musik - Luxury

Smokey Robinson - Being With You

Intervju med skådespelaren och författaren Hasse Alfredsson (Fjum-fjum-ljudet i början är Saga - Careful Where You Step )

Rupert Hine - Misplaced Love (hon som pratar så muffigt och fint, det är Marianne Faithfull)

Kjell Alinge: Den . den blåvita faran (ryser) . hjälp, hjälp, hjälp . Den blåvita faran, vad tror ni jag menar nu då va? Moderaterna? Ja, de hade väl såna där strama valbanderoller med sitt tjocka moderat-M mot . ja ett blått M, batongformat på vit botten. Nääe, blåvita faran . nääe, jag menar den blåvita varan , Konsums nya strama, strikta och anstaltsfula varusortiment. Ni vet: Ketchupen KETCHUP och tvålen TVÅL och så . fasansfullt! Det känns som i det militära och värre är att nästan alla säger att den här fängelselooken, den här institutionsdekoren, är så konsumentvänlig. "Inga pengar på ytligt tjafs! Och prål och dekor!" Vill ingen se att precis så har de resonerat och gjort med helt andra saker, i elefantiasisformat? Shoppingcentra, varuhus, bio, pizzeria, pressbyråhopkoket som byggs nu i, framförallt har byggts under det senaste decenniet, i stad efter stad. Och det har fått kritik. Monotont, kalt, fantasilöst löpande-band. Ofta är det samma människor som älskar blåvita varor och hatar anonym stadsplanering. De borde ju älska också de blåvita citydelarna. De borde omfamna den blåvita faran-varan oberoende storleken. Trist, likformigt, anonymt, på burk eller hela kvarter. Det var väl det som var så bra, va?

Johan Lindell - Samma Ljud

Alessi - All For A Reason

Eldorado i 60-talet: The Edsels - Lama Rama Ding Dong (1958, Eldorado säger 1961)

Intervju med pressfotografen Carl-Johan Rönn, reklamfotografernas Bruce Springsteen, som här kliver vidare i Eldorado. (I bakgrunden en gitarrlåt som påminner om Albatross )

Isadora Juice - Isadora (från Italien, 1979)

På samma våglängd: Robert Palmer - Looking For Clues (1980)

Björn J:son Lindh - Stockholmsmelodi (City-Mix) (exklusivt för Eldorado, b-sida på kommande singeln Stockholmsmelodi )

Intervju med fotografen Jonas Hallberg som även håller på med tv-programmet Måndagsbörsen .

Tim Renwick - When He Rides Away

Siouxie And The Banshees - Israel

Intervju med fotografen Carl-Johan Rönn (forts.)

10cc - I'm Not In Love

Kjell Alinge: Sveriges Lyxradi. öh. klo. öh. Sveriges Riksradio, klockan är inte klok, här kommer nyheter från Ekoredaktionen, för klockan är 23.00.

Ja, här är alltså Ekoredaktionen med lördagens nyheter i ett sammandrag och en väderprognos. Ett nytt kraftigt jordskalv inträffade i dag i Atenområdet i Grekland. Skalvet uppmättes till 5,7 på Richterskalan, och var den tredje stora jordbävningen i Grekland på två veckor. Inga döda eller skadade har rapporterats från dagens skalv. De pakistanska flygkaparna i Kabul har gått med på .

*

Ljudeffekt: kyrkklockor som klämtar

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (viskande)

Kjell Alinge: Natten är full av signaler, och vi fortsätter våra hemliga sändningar i siden härifrån Eldorados högkvarter. På utsidan så ser vi ut som Statistiska Centralbyråns betonggarage, men härinne . ojojojojoj! "Ska ni börja med - nej vänta på mig! Ska ni börja med .!" Eldsprutande drakkvinnor och maskerade män dansar i bubbelskum och lödder. Eldorado är en hednisk häxkittel, vi serverar modern manna från sjunde humlen, och musikalisk myrra för det sjätte sinnet och allt är - schh - hemligt. Lägg koden på minnet. Vi sänder i siden har jag sagt, men vår lilla tylltelegraf tickar chiffer i chiffong. Och kvällens lösenord - mycket viktigt - kvällens lösenord är som vanligt: konfetti, jumjum, filibabba, sippadidoda, hotahejti, namnam - Brrrum! (Harley Davidson-ljud med läpparna, inte med tungan) Brrumbumbum! Brrrumbumbum-brrrrum! Brrrumbumbumbumbum Brrrrumbumbrrrrumbumbumbumbum. Schhh-tyst-schhh-schh-schh-schh. cha-cha-cha! (I bakgrunden: Peter Sellers - The Musical Scene - Night And Day )

Visage - Fade To Grey

Sniff 'n' the Tears - Driver's Seat (remix) (1978)

Reportage från ett IKEA-varuhus, numera öppet även lördag-söndag

Harper's Bizarre - Knock On Wood

Sherbs - Crazy In The Night (från LP:n The Skill )

Kjell Alinge Humor: Ja, välkommen här till oss i tomrummet i Eldorados vakuum-kabin! (Vårt behov av Bengtsson)

Sticks & Stones - Hit The Road Jack

Tomas Ledin - Sensuella Isabella

Bakom kulisserna på en musikkrog i Stockholm: Intervju med den ene kocken, Mikael Malmberg, som presenterar en sen nattmeny för två, Nattvind kallar de den, i nästan självlysande bokstäver på det tjocka oblekta matsedelsarket. Mikael Malmberg lagar till förrätten: Jag börjar med att smörsteka en toast, en så kallad brödskiva, i rikligt med smör, äkta smör. Och jag har på lite rysk, äkta rysk svart kaviar, tre rågade skedar, som ska helst vara lite kylskåpssval. Och efter det tar jag lite hackad rå lök, finhackad, och på toppen lägger jag en rand med gräddfil, en riktigt fin dillkvist på toppen. Och jag ser helst att den serveras på en svart tallrik för att få det riktiga djupet i det hela.

Mickey Jupp - Don't Talk To Me (1980, från LP:n Oxford )

Intervju med den andre kocken, Tomas Deerup, på ovanstående musikkrog i Stockholm. Tomas Deerup: Och till varmrätt blir det äkta gåsleverspäckad tournedos i Madeirasky. Sen serverar man då den hära på en vit tallrik då, med guldkanter. Och man kan äta med vanliga bestick, men vi rekommenderar gärna silvertunga bestick med mörka ebenholtsskaft, det brukar gå bra. Sen kan man även ha skruvade ljus på bordet. Den tredje kocken, Mikael Orvad: Jo då vet ja, då tar vi en jordgubbsdessert som vi komponerat till vårt ettårsjubileum, med mycket sprit i. Den består alltså av jordgubbar då naturligtvis, som man hackar i fyra delar; helt färska, nästan jord på dem. Sen så tar man och gör en lag på honung, lite vatten och Kirsch - det är en spritsort. Så vispar man grädde, tar lite Grand Marnier - också en spritsort. Man kan ta ett vinglas, ett stort vinglas med tung fot, och så kan man ta och garnera lite med, helst svart då det är natt. Och jordgubbarna äts med långa, långa lila skedar. Och finns det svartlila servetter på restaurangen så bör de användas.

Ellen Foley - The Shuttered Palace (från LP:n Spirit of St. Louis )

Intervju med bartendrarna Uffe och Gunnar på ovanstående musikkrog i Stockholm

Caramba - Donna Maya

Jonas Hallberg ringer upp Jonas Hallberg (påannons för Måndagsbörsen på TV1 kl. 21.35)

Walkie Talkies - Man On Cobo Bay (1980)

Quincy Jones - Ai No Corrida (singelversionen)

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Monica Schmidt och Stefan Wermelin.

The Passions - I'm In Love With A German Film Star

Ljudteknikerna ej medtagna på ljudfilen

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 5 november 2020