Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 14 mars 1981 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: morsesignal

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (med ekoeffekt)

Kjell Alinge: Våren är här. Ja, här och här, hon sitter i VIP-rummet ute på Arlanda, yppig och solmogen. Och personalen stryker runtomkring och sneglar då och då åt henne, och hon sveper ännu en savgrön drink - jag har tappat räkningen på dem nu. Vem . vem, vem är hon? Vem är den där människan? säger servitrisen till säkerhetschefen. Och han bläddrar i sina linotypdiagram och läser: Hmm. Miss Spring, hon är registerad här under en väldig massa namn, Mademoiselle Printemps, Fräulein Frühling, Madame Primavera. Ja det är säkert nån sån här jetsettande valutasmugglare, de byter ju efternamn som andra byter skjortor. Och våren, hon hör det här buttra tischlandet och tänker: Det här landet . nä, det vete .! I år kanske jag hoppar över. Hon trutar med sin knoppiga mun och drar ett djupt bloss på en kastanjefärgad cigarill. Hon blåser röken som en ridå framför sig, och röken doftar porlande diken. Gnistrande lärka. Och körsbärsripplad strutglass. Röken ligger som en skyddsridå framför Våren där hon sitter, en dimma framför panoramarutan. Så våren slipper se startbanan och oljefläckarna och den kvistiga skogen, tre kilometer bort. Våren är här. Hon sitter i VIP-rummet på Arlanda. Hon är här för att bryta isen, men hon är ganska härsken på servisen. (I bakgrunden den så ofta förekommande plingande ambientmusiken med porlande vatten)

Lani Hall - Ain't Got Nothin' For Me (från LP:n Blush )

Captain Mustard - Quiet Move (mjuk synthlåt på b-sidan av singeln Funky Burger )

Rupert Hine - Surface Tension

Hansson De Wolfe United - Så Trösterik

Kjell Alinge: Sony Freestyle Walkman läser jag att man ska ha. Och jag ser folk på bio - innan den riktiga filmen, under själva reklamen, då sitter de där och lyssnar och lyssnar, och de är inuti sig själva. De har de här trendlurarna - kolibrilätta sitter de på skallen, lurarna, och öronen fylls utav kassettkopierad musik. I busskön står folk och hör på Flash And The Pan, mitt i snöfallet. Det går människor med felplacerade ansiktsuttryck överallt på stan. De står i hissar, ser ut och i själva verket vara med på Fleetwood Macs jorden runt-turné. Och det är de. De går och vadar i snödrivorna, fånigt inåtvänt leende, som om de satt i knät på Loredana Berte. Och det gör de. Det är rena hörselnarkotikan det här, väntar jag mig snart att få höra. För nu kan alla kapsla in sig i sin egen lilla hörsal. Traska runt och alltid slippa höra gnisslet i samhällsmaskinen runt om. De slipper höra skimret från den fallande snön. De slipper höra hur månen tränger upp ur himladjupet som en guldgul plumsande mina. Och de slipper höra hur månskenet droppar, från kyrkspiror, takräcken och ögonbryn. De slipper - för de har ljuvlig knäck i lurarna.

Dolly Parton - 9 To 5

Eldorado i 50-talet: Everly Brothers - Wake Up Little Susie (1957)

På samma våglängd: Christopher Cross - Sailing

New Musik - Back To Room One

Reportage om fotoutställningen Marskatt på galleri Camera Obscura, Kåkbrinken 5 I Stockholm. Intervju med galleristen Maud Hall om katter.

Kim Larsen - Rock'n'roll City

Reportage om fotoutställningen Marskatt (forts.)

Kim Beacon - Nightbird

Reportage om utställningen Marskatt (forts.)

Yarbrough & Peoples - Don't Stop The Music (ligger etta på soullistorna överallt just nu)

Duffo - Lost In My Room

Susan Fassbender - Twilight Café

Avbrott för ett nyhetssammandrag från Ekoredaktionen

*

Ljudeffekt: värjfäktning

Eva Dahlgren - Eldoradosignatur (instrumental)

Kjell Alinge: Alla system är go-go-go. Här i Eldorado bjuder vi alltså stjärnornas musik varje kväll. Detta har möjliggjorts genom ett intimt och unikt samarbete med Yttre Världsrymden. Jag kan då nämna såna grupper som - och organisationer också - som Saturnus Södra lokmannaförbund, Venus-sektorns danspedagogförbund - många roliga snedsteg i kraten där i förrigår - Bosse och Bettan i Karlavagnens smörjgrop, och Reggae-robotarnas riksförbund, och sist men inte minst, världsalltets grundare: Herr och fru Bee-Bop-A-Lula på semesterresa i en tidlös kometkryssare med registreringsnumret Glim Glim Glim Cha-Cha-Cha. PS: Varning för små sköna män på fönsterblecket.

Rupert Hine - I Hang On To My Vertigo

Film: Närkontakt av tredje graden (förlängd version, Encounter of the third kind , Steven Spielberg, 1981) Den här nya versionen är en bluff!

Susan - Do You Believe In Magic (Lovin' Spoonful-cover som börjar med ett ljud som känns igen från den vanliga, kometaktiga jingeln Eldorado - vi sänder i siden som dyker upp runt 1982!)

Harpers Bizarre - Sentimental Journey

Kjell Alinge humor (som sportkommentator): Slagfältet på Eldoradoredaktionen

Jermaine Jackson - The Pieces Fit

Pugh [Rogefelt] - Het (b-sidan på singeln Stockholm )

Eldorado i 60-talet: The Lemon Pipers - The Green Tambourine (1967)

Midnight Flyer f. Maggie Belle - In My Eyes

Reportage från Carlton Hotells bar på Carlton Inn, ett av de få kvarvarande slink-in-ställena. Blandningen i baren är total. (I bakgrunden: pianostycket As Times Goes By från filmen Casablanca )

Elliott Murphy - Talkin' About America

Loredana Berte - Prima O Poi (från Italien)

James Taylor - Her Town Too (från LP:n Dad Loves His Work )

Jonas Hallberg ringer upp Jonas Hallberg (påannons för Måndagsbörsen på TV1 kl. 21.35)

Zero (Robert Broberg) - När Du Inte Kan Gå Tillbaka

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Monica Schmidt och Stefan Wermelin.

Rupert Hine - Misplaced Love

Ljudteknikerna ej medtagna på ljudfilen

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 5 november 2020