Eldorado 50-talsnatt med Kjell Alinge

Midnatt fredag 30 april � kl. 05:30 lördag 1 maj 1982 (helt komplett spellista)

Ordinarie hallåman: Ja, vi har just nu gått in, på en ny dag, den första maj, och dagens namn är lustigt nog Valborg, men det känner ni säkert till allt det där. Och här i Riksradion ska det inte bli något vanligt nattprogram, utan det ska bli ett synnerligen ovanligt. Det har tisslats och tasslats ute i korridorerna, jag har sett Kjell Alinges gängliga figur glida omkring på skrangliga ben, jag har sett Lennart Wretlind och Lars-Göran Nilsson, dom har kokat ihop, det är, ja, hur är det Kjell brukar göra? Han är en begåvad man den där Kjell Alinge och han har ett sätt att, han har helt enkelt tillsammans med, det kommer att bli, öh, ja� Över till Studio 31!

Kjell Alinge: Stockholm, 1982, Valborgsoafton. Asfalten är kall och våt. Fyrverkerierna har somnat. Brasorna ryker svagt. Stockholm är svinkallt; polarkänsla. Man siktar isberg vid Odenplan. Brrr-huhh! Får jag en kavaj här! Knopparna hukar i träden, det är istid, 80-tal och � 80-tal. 80-tal? Men nu: Eldorados magiska jukebox ska bjuda dig på någonting verkligt värmande inatt. Fem timmar femtital, fem timmar med hela fyrverkeriet. Öh, jag tror vi redan har en utav fantomerna i startgroparna, nu ska vi se om han klarar det. Nu ska vi, nu gäller det! Nu ska vi se! Säg alltså efter mig nu: Lopp-man-balub-man-balopp-man-bom! Öh, börja!

Little Richard [And His Band] � Tutti-Frutti (1955)

Elvis Presley � Heartbreak Hotel (1956)

Kjell Alinge: Här har vi plattorna, låtarna, stjärnorna, skivorna, pärlorna, vaxen, hitsen, landsplågorna, dängorna; den här till exempel från 1958:

Paul Anka � Diana (1958, men Discogs säger 1957)

The Crests � 16 Candles (1958)

Lloyd Price � Personality (1959)

Lennart Wretlind: 1955 kom filmen Vänd dem inte ryggen som i original hette Blackboard Jungle . Där var en ung lärare, det var Glenn Ford som hade problem med sina elever. Eller var det eleverna som hade problem med sin lärare? I varje fall, den här läraren, han ville bli kompis med sina elever, smöra in sig, va. Så han plockade med sig sin samling av oersättliga 78-varvskivor med jazz. Och eleverna, de busfröna, krossade lärarens jazzplattor. Den mest kända låten i filmen Vänd dem inte ryggen var den här:

Bill Haley And His Comets (a.k.a. Bill Haley & The Comets) � Rock Around The Clock (1955)

Kjell Alinge: Splabapp, femtitalet var fantastiskt! Ibland var det också fjolligt som här, Bill Haley Rock Around The Clock , en legendarisk miljonblaffa med det här saxofonsåget. Jag tror nu det har blivit dags för en riktigt rejäl sån här smetare, en tryckare som jag får bjuda upp hela nationen här till en liten fuktig dans, så kanske vi skulle börja nu då. Får jag lov?

Connie Francis � Who's Sorry Now (1957)

The Coasters � Riot In Cell Block No. 9 (september 1955)

Kjell Alinge: De backar ut ur studion med trumseten � bullrande � Här sitter vi och minns femtitalet. Femtitalet. Vilken �! Det var en fin tid. Ja, jag kommer ihåg det, det var så mycket bra, det var så mycket fina saker som hände på femtitalet. (snyftar) Jag kommer till exempel ihåg när Berra körde av bryggan där på midsommarafton, tror jag det var, med moppen och Dagny, och rasar i spat och hennes stärkta underkjol blev som kokt spaghetti . Och sen reste sig Dagny, hon simmade, crawlade in mot bryggkanten och reste huvudet alldeles blött, och hästsvansen låg bakåt, och så nynnade hon den här låten som ni minns, den här härliga som ni kommer ihåg, den här:

Fleetwoods � Come Softly To Me (1959, men Discogs säger 1958)

Larry Williams � Short Fat Fanny (1957)

Kjell Alinge: (med basröst) Härmed döper jag dig till Elvis Söderberg. (med vanlig röst) Folk fick namn efter idolerna på femtitalet. Kingston Trio Berglund. Short Fat Fanny Fransson kanske de inte hette så ofta. Larry Williams var det med Short Fat Fanny från 1957 och så hoppar vi ett år framåt:

Ricky Nelson � Poor Little Fool (1958)

Buddy Holly � Peggy Sue (1957)

Lennart Wretlind: Vi har nästan fyra och en halv timme kvar på femtitalsnatten, massor av musikgodis. Och vår tekniker här, Mats Ekman, har minsann specialslipat de holländska diamantnålarna i våra grammofoner så att femtitalsljudet ska gå fram så där klart och kraschigt.

Johnny Burnette [And The Rock 'N Roll Trio] � Honey Hush (1957)

Don Gibson � Oh, Lonesome Me (1958, men Discogs säger 1957)

Little Willie John � Fever (1956)

Charlie Rich � Lonely Weekends (1959)

Earl Bostic [And His Orchestra] � Flamingo (instrumental jazz från 1951)

Fats Domino � Blueberry Hill (1956)

Dick Bush � Hollywood Party (1958)

Brook Benton � It's Just A Matter Of Time (1959)

Eddie Cochran � Summertime Blues (1958)

Elvis Presley � Hound Dog (1956)

Elvis Presley � Mystery Train (1955)

Lennart Wretlind: Det här är från 1955 med Elvis Presley, då var han fortfarande kvar i Sun studion, då var han också en ganska okänd person. Rocken var på väg som en svallvåg, fortfarande osynlig. Men det vi ska höra härnäst, ifrån 1958, det är gjort under rockens stora genombrottsepok. Då började man göra parodier på rocksångare; vi ska höra en BBC-reporter, han har just intervjuat en rocksångare. Man kunde göra rock av allting, man tog Dixielandlåtar och gjorde rock, man tog klassiska låtar; här är det Trumpet Voluntary som en förhoppningsfull rockadept har tagit sig an, och det är alltså först några ord ifrån den här BBC-reportern:

Peter Sellers � The Trumpet Volunteer (rock parody, 1958)

Nat King Cole � Walkin' My Baby Back Home (1952)

Duane Eddy [And His 'Twangy' Guitar] � Rebel-'Rouser (instrumental rock 'n' roll, 1958)

Brenda Lee � Sweet Nothin's (1959)

Kjell Alinge: Och varför spelar ni ingenting svenskt nu när ni har 50-talsnatt i radion. Jaa, efter en stunds betänketid så har vi kommit fram till det enkla svaret att det � det är så här att i Sverige gjordes det ingenting bra under 1950-talet. Tjejer då? Ni spelar ju inga �? Jo, här var det ju en. Brenda Lee, ja. Och så hade vi [ Diana ], det var ju den första, nästan, vi har haft Short Fat Fanny, Peggy Sue och jo, en alldeles levande Conny Francis. Men The Drifters nu:

The Drifters [Featuring Clyde McPhatter] � Honey Love (1954)

Kjell Alinge: På femtitalet då var jag och förmodligen många av du och du, och kanske du, och du också, små piltar som livnärde mig och oss och du på Stålmannen och Läderlappen och Alla Tiders Seriejournal . Så dom här låtarna som ibland, om det blev en olyckshändelse på rätt sätt, bubblade ur radion, dom begrep man ju inte så mycket om. Det fanns en låt här som hette Diana . Diana, det förstod jag att det handlade om Fantomens fästmö, men dom här andra sångerna, det var svårt att begripa. Drifters har vi hört här och nu när man har blivit vuxen och alldeles förskräckligt klok så kan man konsta� Honey Love , honungskär� ja, kärlek av nån sorts bikupehonung när man liksom bzz. Nu ska vi höra nånting här om bullar av eld, eller om det vara stora bollar som � eller någon sorts bal av, man har en stor, öh, sån här ball, bull, eldbullar.

Jerry Lee Lewis [And His Pumping Piano] � Great Balls Of Fire (1957)

The Platters � Twilight Time (1955)

Lars-Göran Nilsson: Klockan precis nu fyra minuter i halv två, mitt i natten. Och 50-talsnatten, den fortsätter ända till klockan fem.

Carl Perkins � Blue Suede Shoes (1956)

Kjell Alinge: Femtitalet var fullt av flugor: Hula-hopp-ringar, runt-runt-runt; jojon, uppochner, åt sidan och fram och tillbaks; fullt utav flugor. Bzz-bzzz-bzz, bzzzzz-bzzzzz, bzz�

The Tune Rockers � [The] Green Mosquito (instrumental surfrock från 1958)

Kjell Alinge: Bzz-bzzz-bzzz-bzz, bzzz-bzzz-bzzz-bzzz, bzz-bzz, bzz-bzz, bzz-bzz� (dunkar handen i bordet) Där fick jag dig din lilla eländiga �!

Chuck Berry � Sweet Little Sixteen (1958)

Kjell Alinge: Plötsligt var populärmusiken tonåringarnas himmel, på femtitalet blev det helt anständigt år att vara tonåring, Sweet Little Sixteen handlar ju om hon som är sexton år.

[The] Everly Brothers � Wake Up Little Susie (1957)

The Olympics � Western Movies (1958)

Doris Day � Everybody Loves A Lover (1958)

Camille Howard � X-Temporaneous Boogie (1952) (instrumental boogie-woogie-piano)

Neil Sedaka � Oh! Carol (1959)

Johnny Cash [And Tennessee Two] � I Walk The Line (1956)

The Clovers � Devil Or Angel (1955)

Cliff Richard [& The Drifters] � Living Doll (sensommaren 1959)

Kjell Alinge: Med sin skära kostym nyhämtad från kemtvätten var ju Cliff Richards förstås, varje mammas önskedröm om en prydlig svärson. 1959 lät han så här i Living Doll , och nu tittar jag lite grann åt vänster, jag tittar, då är klockan nästan fem i två, cirka. Du som har kommit indrumlande från festen, och råkat välta till radion och komma åt knappen, undrar väl vad egentligen det här ska vara. Jo, alltså detta är Femtitalsnatten, för första gången i Sveriges Riksradios historia, en unik utsändning av fem timmar 50-tal, från och med hela tiden!

Terry Noland � Hypnotized (1957)

Little Richard [And His Band] � Rip It Up (1956)

Lennart Wretlind: Spräck upp, spräck upp, Rip It Up med Little Richard från 1956, och så, ett år senare, den 19 oktober 1957, så slängde Little Richard juveler och guldringar till ett värde av 8000 dollar i Hunter river i Australien, för att på så sätt ta avstånd från djävulen och visa sin tro på Gud. 59 nu, sötare musik:

Frankie Avalon � Why (1959)

Kjell Alinge: Nederbörden ökar kraftigt över hela landet, inte ett öga torrt. Why med Frankie Avalon ifrån det guldkantade året 1959. Nästa musikstycke är ett fantastiskt arbete. Tre månader, allt detta enligt faktatexten, la de ner i studion. Tre månader höll han på, Jerry Lott, eller som han kallades: Gulf �The Gulf Coast� Fireball, med detta märkliga epos. Han var väl lite tveksam själv när han kom ut med grundtejpen, han kallade sig för någonting annat, han fick scennamnet The Phantom, vi ska höra nånting med honom, Love Me .

The Phantom � Love Me (1960)

Danny & The Juniors � At The Hop (1957)

LaVern Baker [And The Gliders] � Tweedle Dee (1954)

James Brown [And The Famous Flames] � Please, Please, Please (1956)

[The] Everly Brothers � All I Have To Do Is Dream (1958)

The Five Satins � In The Still Of The Nite (1956)

The Champs � Tequila (instrumental rock 'n' roll från 1959, Discogs säger 1958)

Ray Charles � Hallelujah I Love Her So (16 juni 1956)

Chuck Berry [And His Combo] � Maybellene (1955)

Bo Diddley � Bo Diddley (1955)

The Rays � Silhouettes (1957)

Pat Boone � Love Letters In The Sand (1957)

Debbie Reynolds � Tammy (1957)

Lars-Göran Nilsson: Nä, nu måste vi blåsa rent med en så kallad rock-rökare:

Johnny And The Hurricanes � Red River Rock (instrumental rock, 1959)

[Clarence Palmer And] The Jive Bombers � Bad Boy (1956)

Roy Orbison � Ooby Dooby (1956)

The Ravens � Count Every Star (New York, mars 1950)

Lars-Göran Nilsson: Det här är nog den allra äldsta låten i vår 50-talsnatt, från just året 1950.

Gene Vincent [And His Blue Caps] � Be-Bop-A-Lula (1956)

The Coasters � Zing! Went The Strings Of My Heart (1959, men Discogs säger 1958)

[The] Kingston Trio � Tom Dooley (1958)

Eddie Cochran � Let's Get Together (1958, men LP:n Cherished Memories är från 1962)

Marilyn Monroe � The River Of No Return (1954)

The Johnny Otis Show � Willie And The Hand Jive (1958)

Kjell Alinge (som sportkommentator): Och nu hör jag steg här ute, utanför, det börjar hända saker, här kommer Gert Landin, nattens hallåman, kommer in med stora glupande steg, han närmar sig mikrofonen, han kommer att avl� han kommer att berätta vad vi ska höra härnäst, och nu, jag backar bakåt, ger plats åt Gert.

Gert Landin, ordinarie hallåman: I came through the window!

Kjell Alinge: Han har börjat prata, Gert Landin, han är på gång, Gert Landin, han har nästan börjat prata, nu går jag själv, jag backar ut, jag försvinner ur hallen och lämnar över till Gert Landiiin!

Gert Landin (skrattar): Mycket glädjande! Jag har just hämtat mig från chocken och ska be att få att berätta om att vi ska höra en gammal låt som Harry Belafonte gjorde känd på sin tid, och som sen Stan Freberg tog upp lite senare. men vi tar och börjar med originalet, Day-O :

Harry Belafonte � Banana Boat (Day-O) (1956)

Smiley Lewis � I Hear You Knocking (1955)

Paul Anka � You Are My Destiny (1957)

Chuck Willis � Hang Up My Rock And Roll Shoes (1958)

The Silhouettes � Get A Job (1957)

The Teddy Bears � To Know Him, Is To Love Him (1958)

Simon Crum � Bop Cat Bop (1956)

Sam Cooke � Only Sixteen (1959)

Wanda Jackson � Let's Have A Party (1958)

Dale Hawkins � Oh! Suzy-Q (1958)

Bobby Darin � Mack The Knife (1958)

Johnnie Ray [& The Four Lads] � Cry (1951)

The Flamingos � I Only Have Eyes For You (1959)

Gert Landin: Vi fortsätter med den här gamla fina årgången, 1959, Flamingos och I Only Have Eyes For You , samtidigt som jag konstaterar att det redan förut ganska tysta Radiohuset har blivit ännu lite tystare för att, nu är det nämligen så att Kjell Alinge och Lennart Wretlind och Lars-Göran Nilsson, de tre herrar som tillsammans har komponerat nattens 50-talsprogram, de har så sakta nu smugit sig hemåt, jag kan alltså trösta deras fruar med att de nu är på väg, hem till den sköna varma sängen. Men vi har ju faktiskt en stund kvar här i nattradion, klockan är inte mer än sexton minuter i fyra, och jag hoppas att ni andra som också har någonting att göra, till exempel tjejerna på Kungsängens Taxi, att ni håller er vakna och ser till att folk kommer hem när de behöver. Vi fortsätter med musiken.

Frankie Ford � Sea Cruise (1959)

Buchanan And Goodman � The Flying Saucer (sketch från 1956 med musiksnuttar)

Gert Landin: Jaa, det var berättelsen om Flying Saucer det där, Buchanan and Goodman från 1956, jag undrar om det inte var det året man släppte upp Sputniken också, ja. Det hände mycket 1956, bland annat det här:

The Dells � Oh What A Nite (1956)

[Buddy Holly And] The Crickets � That'll Be The Day (1957)

Elvis Presley � Love Me Tender (1956)

Peter DeBree [& The Wanderers] � Hey, Mr. Presley (1958)

Elvis Presley � I Got Stung (1959)

Billy Fury � Maybe Tomorrow (1958, men Discogs säger 1959)

Floyd Robinson � Makin' Love (1959)

The Monotones � Who Wrote The Book Of Love? (1958)

Ricky Nelson � Stood Up (mars 1958, men det är hack i skivan och låten avbryts efter en dryg minut!)

Gert Landin: Ja, så gick det tyvärr för Rick Nelson. Det hade varit roligt för oss som gillar honom, men såna här låtar är ju ganska ofta spelade, och det har hänt nånting med den där skivan som vi måste be om ursäkt för. Stood Up heter låten, det vi hörde utav den, och även komplett heter den så, Stood Up med Rick Nelson. Och nu kommer vi till någonting som jag tycker är ganska intressant. Jag minns från 1955 när jag var i Paris. Det stora namnet i Paris på den tiden, det var Sidney Bechet. Namnet, mannen med sopransaxen, som skrev den här underbara låten:

Sidney Bechet [All Stars] � Petite Fleur (instrumental Dixielandjazz, 1952)

Gert Landin: Petite Fleur , den melodi som Chris Barber Dutch Swing College Band sedermera ytterligare förstärkte som en låt, en av de stora låtarna, hörde vi här med mästaren själv, Sidney Bechet på sopransax. Sidney Bechet var ju mannen som skapade en speciell atmosfär på Rive Gauche på 50-talet; trakterna kring Duvier Colombiere, nattklubben där han spelade, var ju mycket besökta på den tiden. 1959 (sic!) var låten ifrån.

Little Al � Little Lean Woman (1957, men Discogs säger 1956)

The Coasters � Charlie Brown (1958)

The Shirelles � Dedicated To The One I Love (1958)

Conway Twitty � It's Only Make Believe (1959)

Phil Philips [With The Twilights] � Sea Of Love (1959)

Larry Williams � Bony Moronie (1957)

Charles Aznavour & Frank Sinatra � Young At Heart (1954)

The Del-Vikings � Come Go With Me (1957)

Johnny Carroll � Wild, Wild Women (1956)

The Cadillacs � Speedo (1955)

Tab Hunter � Young Love (1956)

Gert Landin: Ni lyssnar till 50-talsnatten, det är fem timmar femtital, minst fem timmar, vi kör över lite grann, vi har ju några låtar kvar här från Eldorados magiska jukebox. Och nu kommer varulven här:

Lee Kristofferson � Night Of The Werewolf (1977 (sic!), instrumental surfrock à la The Tornados )

Guy Mitchell � Singing The Blues (1956)

Eddie Bond [And His Stompers] � Slip Slip Slippin' In (1956)

Frankie Lymon & The Teenagers � Why Do Fools Fall In Love (1955)

Chuck Berry � Memphis Tennessee (1955)

Jesse Belvin (a.k.a. The Champs f. Jesse & Marvin) � Dream Girl (1950)

Tennessee Ernie Ford � Sixteen Tons (1955)

Billy [Curly] Barrix � Cool Off Baby (1957)

Cliff Richard [And The Shadows] � Move It (1958)

Charlie Rich � Whirlwind (1958)

Gert Landin: Charlie Rich var det med Whirlwind från 1958, och du som undrar var femnyheterna tog vägen ska veta att det är helgdag idag, första maj, och alltså inga nyheter här i P3 klockan fem. I själva verket är det på så vis att Program 1 börjar sina sändningar klockan 07:25 med Vid dagens början , och där kommer sen, klockan åtta, nyheter från TT. I P2 börjar programmet sju med Musikradion , man får höra Heitor Villa-Lobos. Och här i P3 kommer den första nyhetssändningen klockan nio. Och just nu, när klockan är tio över fem, så fortsätter vi med våran Femtitalsnatt, Love Potion No. 9 med The Clovers.

The Clovers � Love Potion No. 9 (1959)

Jack Scott � Goodbye Baby (1959)

April Stevens � Teach Me Tiger (1959)

Bobby Darin � Splish Splash (1958)

Dion & The Belmonts � A Teenager In Love (1959)

Freddy Cannon � Tallahassee Lassie (1958)

Det här programmet var sammanställt av Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson och Lennart Wretlind

The Spaniels � Goodnite Sweetheart Goodnite (1954)

Ljudtekniker: Mats och Monica Ekman

Här fortsätter Melodiradion med gängse låtblandning av lätt musik (easy listening), gammelsvenska bitar, schlager, dansband, jazz samt europeiska, afrikanska och sydamerikanska folkpoplåtar, presenterade av Gert Landin, första låten är ett instrumentalt medley

Gert Landin: De melodier vi hörde i detta ursvenska potpurri var Tändsticksparaden av Karl Wehle, I En Grönmålad Båt av Dick Fryman och Två Små fåglar På En Gren av Eric Frykman. Vi hörde de här melodierna med Underhållningsorkestern under Gösta Theselius.

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 18 januari 2022