Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 15 september 1981 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: Hav, måsar, telexapparat på redaktion samt ringande telefon

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur

Kjell Alinge: På norra halvklotet av vår jord, lever än i dag märkliga legender och myter. Den allra mest gåtfulla härstammar från kungariket Sverige, som under kung Hubertus och drottning Silvias regeringsår upplevde en våg av rykten och sägner om nattlig extas. Om man går till urkunderna, som förresten har exotiskt klingande namn som Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet, kan man än i dag, i dom förseglade valven, läsa i dom bevarade programlängderna. Luften var ju enligt legenderna levande och vibrerande i detta land. Full av signaler. Men först när skymningen fallit över björk och betong, hördes sammetssavannens sång. Och man kan faktiskt hitta än i dag tydliga uppgifter i dokumenten om exakta tidpunkten, trots att den tidens skriftlärde lät tystnaden ligga tät i spalterna. Man kan trots det hitta den glödande sanningen. Det står där: Eldorado. Under rubriken program 3, tisdag: Eldorado, två timmar som glimmar! Jo. Dessa hedniska ritualer har faktiskt ägt rum på 1980-talet. Dom gick av stapeln, i virvlande yra, mellan 22 och 24.

Patrizia Pellegrino � Automaticamore (b-sidan på singeln Beng!!! )

Sister Sledge � He's Just A Runaway (A Tribute To Bob Marley)

Kjell Alinge: När skiten hamnat i fläkten � en bitter betraktelse om musikrecensenter. Jag läser morgontidningen motvilligt, det här ska handla om dom sötnosar som skriver så mycket-mycket om rockmusik i Dagens Nyheter och andra tidningar. (i bakgrunden: Sweet People � Et Les Oiseaux Chantaient )

Art Garfunkel � A Heart In New York

Phil Collins � If Leaving Me Is Easy

Reportage från Modemässan i Stockholm, här fanns ju inget nytt, snarare en klädmässa för det vanliga som alltid funnits � men ett bås glimmade och gnistrade: Guld har exploderat för hösten!

Depeche Mode � New Life

Eldorado i 50-talet: Brenda Lee � Sweet Nothin's (1959)

På samma våglängd: Foreigner � Urgent

Blädder-Blädder: Citat ur den amerikanska framtidstidningen Omni , avdelningen nya produkter: stereobikinin eller de vibrerande byxorna som kan anslutas till stereoförstärkaren.

Thin Lizzy � Memory Pain

(Eldorado i 70-talet) Amanda Lear � Never Trust A Pretty Face (1979)

Intervju med bokförläggaren Staffan Wennberg och Harlekinförlagets allt-i-allo Gunilla Nilsson

The Specials � Ghost Town (reggae)

Intervju med Gunilla Nilsson och Staffan Wennberg (forts.) på Harlekinförlaget som även gett ut en musikkassett som fick mina redan trötta högtalare att totalt stoppa tummen i munnen och somna in.

Niklas Strömstedt � Gå Inte Än

Avbrott för nyheter från Ekoredaktionen på Sveriges Riksradio

*

Ljudeffekt: Massor av korkar som ploppar och champagne som brusar

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (med ekoeffekt)

Kjell Alinge: Borg står kvar vid baslinjen mitt i natten. För evigt. Men här har du Eldorado igen. Massmedia styr oss, sägs det. Folk är fårskallar som vrider huvet i takt med servarna, påstås det. Jaså? svarar vi då. Jodå, vi kan inte visa Kojak , säger man. Varför inte det då? har vi frågat. Jo, det påverkar, säger man. Om vi visar Kojak kommer alla svenska män och flintraka skallen och springa ut och skjuta och smälla och dundra med stora Magnumforspistoler i gränderna, och så vill vi ju inte ha det, va. Jaså? Jaha. Och nu har vi ingen Kojak . Teven är sötnosarnas paradis, gulligt, prydligt. Men inte Kojak . Och inte har Sverige blivit gulligare och prydligare utanför teven. Naääej, det är nåt glapp här i påverkan. Du kan nog därför ta det alldeles lugnt. Alla rykten om att skönheten och härligheten i Eldorado skulle sprida sig ut ur apparaten och påverka hela ditt liv, dom är troligen falska. Det är ingen risk att Sverige blir ljuvligare och skönare av lite radio. Det är ingen fara. Och om så skulle vara, tja, varför inte leva LITE farligt? (I bakgrunden: halva Giorgio Moroder � The Apartment (1980))

Shadow � Sinister Way

Keith Marshall � Only Crying

Intervju med Wennberg och Nilsson på Harlekinförlaget (forts.) Det är inte sämre att läsa våra böcker än att lyssna på ABBA på radion (snuttar ur Super Trouper och The Winner Takes It All )

Eurythmics � Never Gonna Cry Again

Eldorado i 60-talet: The Crystals � He's A Rebel (1962)

Kjell Alinge: Mänskligheten hade legat i startgroparna några miljoner år � plötsligt var jorden alldeles rund. Nu bar det iväg. Det var 1500-tal, det fanns inte kartor nog att avbilda detta väldiga blågröna klot; spanjorerna seglade över oceanerna på jakt efter guld, rubiner, silver och sällsynta kryddor. Det var här guldfebern började � här började legenden växa, legenden om det lysande lyckolandet � (I bakgrunden: Sky � Connecting Rooms (1981))

Eddie Rabbitt � Bring Back The Sunshine

New Order � In A Lonely Place

Isadora Juice � Musica Magica (från Italien)

Intervju med sångerskan Debbie Harry i popgruppen Blondie

Debbie Harry � Surrender

Andy Gibb � Desire (1980)

Intervju med Malou Berg, vindsurfingens okrönta drottning

Pugh [Rogefelt] & Trousers � Tuggummit

Eldorado betyder på svenska: Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Programmet producerades med passion och precision av: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. I övriga huvudroller: Pontus Enhörning, Janne Ferm, Christer Söderqvist och Michael Tretow

Bernadette Peters � Broadway Baby (music hall-sång i 1950-talsstil)

Ljudtekniker ej medtagna på den ljudfil som fanns på radiogodis.se

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 12 november 2017, korrigerad och uppdaterad 12 oktober 2019