Eldorado med Kjell Alinge

Eldorados direktsända vårextra, tisdag 30 mars 1982 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: fågelsång samt början på studentsången Vintern rasat ut

Kjell Alinge: Och här har du lyx levande från Studio 31 i Radiohuset på Gärdet i Stockholm; islossningsextra, Eldoradoredaktionen presenterar: Nya flammande fräscha våren i en lövsprickningslavin! Känn tjälen gå ur själen, möt våren i en kuttrande direktsändning!

Isadora Juice - Eldoradosignatur

Kjell Alinge: God kväll, nation, här följer ett fullständigt unikt Eldorado: Vi sänder direkt! Allting kan hända, säger folk och flinar .

Dollar - Give Me Back My Heart

Mobiles - Amour Amour

Kjell Alinge: Landet är befriat. Lokalbedövningen har släppt nu. Det är ett mirakel. Det ser ut som om hela snöskorpan äntligen har lossnat, och därunder har landskapet läkt. Varje år är det här ett mirakel som på några veckor överskuggar alla världshändelser. Jag slår upp fönstren i lägenheten åt alla väderstreck och tror inte mina ögon och öron. Vintern är ett övergrepp, det finns ingen ursäkt för vintern. Vintern är en skamlig parentes full av pjäxor, öronlappar, influensa, tremeters istappar som slår ner som spjut och harpuner i julskyltningens knastrande neon. Men nu är landet befriat. Det ser ut som om lokalbedövningen släppt alldeles och nationen återfått rörelseförmågan. Jag väntar mig alltid höra att hela Falun, Simrishamn, Enköping, Sundsvall med omnejd frusit sönder, sprängts av tjälskott från topp till tå, och att dom nu ska va utblåsta kåkstäder där vinden viner genom hamburgerbarer och videohallar. Men tvärtom! Här kommer hela städer, kommuner, joggande med nyköpta kepsar, färska fotbollar, i en sjudande kittel av aktivitet. Utegrillarna rensas, rävarna parar sig, gymnasisterna blir förälskade i sina nya magistrar, och asfaltsläggarna invaderar nya stadsdelar med rökmaskiner som pumpar blågrå plymer, medan hela asfalttruppen steppar runt i nya häftiga överdragskläder. Gatukontorets nya fräcka vårdesign California Orange och matchande dov kulör i chock-mossa. Det är fantastiskt. Falun finns kvar. Hela Borlänge är på benen. Landskrona går upp i limningen. Lokalbedövningen har släppt.

(Eldorado i 60-talet) Simon & Garfunkel - April Come She Will (1965)

(Eldorado i 50-talet) Kvartetten Synkopen - Våren Kommer, Tjat, Tjat, Tjat (a cappella, 1950-tal)

Kim Wilde - View From A Bridge (nålen hoppar på skivan som spelas i direktsändning!)

Adolphson-Falk - Bärande Våg (ny specialinspelning som kom att ges ut på Eldorado-LP:n Stjärnornas musik )

Pressen på pulsen: tidskriften ETC, vårens friskaste blad! (bakgrunden: Sweet People - Et Les Oiseaux Chantaient )

Pinker Tone - Louie Louie (från Italien, cover på Richard Berry och på The Kingsmen )

Stefan Wermelin reportage: Så kommer våren och det har blivit glass-säsong

(Eldorado i 60-talet) Jewel Akens - The Birds And The Bees (1964)

På samma våglängd: Yves Simon - Une Vie Comme Ça (från Frankrike)

Kjell Alinge med humoristiska ljudeffekter: Våren är tillbaka, man hör den i skog och mark, i stadens parker, över asfalt och betong. Överallt hör vi vårens läten: tjälen går ur marken (papper som sakta rivs), saven stiger (slurpar ur ölburken), kärlekens låga flämtar (diktamen på skrivmaskin), flyttfåglarne landar (pendeltåg som saktar in), och i talltoppen vaknar ollonborren (motorsåg), och i dikesrenen spirar tussilagoknoppen (snabb filning av träbit), fjäriln vingad syns på Haga (lågt passerande militärt jaktplan), och koltrastarna går på bio! (klagomummel i salong)

Paul McCartney with Stevie Wonder - Ebony And Ivory

Gör som jag, du också: börja cykla!

(Eldorado i 50-talet) B. B. Johns(?) och Harry Arnolds Orkester - Bubbelgum (1950)

Kjell Alinge humor: Stockholm-Motala radioapparaten, vi har börjat med dialektsändningar på prov

Peter Godwin - Emotional Disguise (b-sidan spelades söndag 28 mars!)

Avbrott för nyheter från Sveriges Riksradio

*

Ljudeffekt: fågelsång och en vinylskiva som hakat upp sig på: Det är våren

Isadora Juice - Eldoradosignatur (instrumental)

Kjell Alinge: Islossningsextremtextra fortsätter här i Eldorado, pollenpunka i P3. Vi sänder direkt från Studio 31, den lilla studion med dom stora resurserna och teknikern Ola Brander vid spakarna. Han är för kvällen iförd snövita strumpor med klorofyllgröna ränder; Hammarby säger han .

(Eldorado i 60-talet) The Beatles - Across The Universe (1968)

Vårpotpurri, medley med gamla svenska schlagerlåtar

Kokomo - Stuck In A Groove

(Eldorado i 70-talet) Zamla Mammaz Manna (a.k.a. Samla Mammas Manna) - Årstidsvisan (1977)

Reportage om Yves Saint Laurent som visar kläder i Grand's vinterträdgård - och kvarteret Pennfäktaren har rivits i Stockholm under vintern! Vilket snitt! Vilken skärning!

(Eldorado i 60-talet) Donovan - Sunshine Superman (1966, men Eldorado säger 1967)

The Fixx - Stand Or Fall

Janne Forsell humor: Äntligen har snön smält undan och våren är här

Olivia Newton John - The Promise (The Dolphin Song) (b-sidan på singeln Physical)

Eldorado i 50-talet: Pat Boone - April Love (hösten 1957)

Reportage om våren på Djurgården i Stockholm. Två år innan, 1980, var det transistorradior överallt, nu är det fågelkvitter.

(Eldorado i 40-talet) Povel Ramel - Fåglarna Har Fel (juni 1947)

Kjell Alinge: Bojorna har äntligen brustit. Vi konstaterar det om och om igen: fördämningarna har spräckts. Städerna ligger öppna. Hjärtan sticks i brand. (Ritsch!) Det var ett saftigt hjärta! Bilarna ömsar däck. Nu smyger dom fram på raffigare räfflor. Himlavalvet spänns högre och högre. Efter månader av kurande i köer, hopsjunket kippande i strumplästen med hängläpp på huk, äntligen kan du räta dig och stolt som en fura steppa ner till den väntande vagnen .

(Eldorado i 70-talet) Bruce Springsteen - Racing In The Street (1978)

(Eldorado i 60-talet) The Beach Boys - 409

Eldorado betyder på svenska: Nattens nöjen och stjärnornas musik. Programmet producerades med passion och precision av: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. I övriga huvudroller: Stefan Wermelin, Pontus Enhörning och Mikael B. Tretow.

Logic System - Venus (från Japan, instrumental lugn synthlåt som påminner om greken Vangelis och japanen Stomu Yamashta, men innehåller även elgitarrslingor)

I Eldorado medverkade dessutom Janne Forsell. Ljudtekniker: Dag Laurell, Lars Berglund och Lina Brander.

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 26 oktober 2019