Eldorado/Lyx med Kjell Alinge

Söndag 20 mars 1983 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: fågelkvitter

Kjell Alinge: Det var en gång en 400 meter hög mössa som hette Hasse. Och hans flickvän, hatthyllan Ping-Pong, som hade en 18 mil lång underläpp där alla dom små Pershingrobotarna satt och solade sina näbbar!

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge: Gomorron. Det blir lyxlandsättning. Du är inviterad, du är ockuperad, duperad. Ge upp, fall i vår flotta.

John Stewart � Blonde Star (med refrängen Blonde star in the Texas' sky )

Kjell Alinge betraktelse: Jo hörru ni. 50-talet var ett årtionde som inträffade för 30 år sen. Alltså trettio, trea-nolla. Jag upprepar: trea-nolla. 50-talet var ett årtionde som upp� ja. Öhm� Att det här märks, att trettio år har gått, sen 50-talet, att det märks, nu '83, att det är 30 år efter '53, det kan vi inte förklara med att det är nåt fabrikationsfel på er radio. Näe, det här är helt enkelt det vi kallar för tidens gång. Och, ja ni har väl � i er vuxna ålder borde inte dom här elementära uppgifterna vara omöjliga att få in i skallen. Öh� det är ett särskilt psssssssst till alla er också som skriver, och ringer, och gnäller, om DUNK-DUNK-DUNK i radion, som ni säger, på ert oefterhärmliga sätt. Alltså ett personligt meddelande till er: Hejsan! Hur mår ni? Gör nu så här � gör nu som jag säger, va! � ta och lyssna på det där som ni kallar för DUNKA-DUNKA-DUNK, och då kommer ni att märka, om ni nu gör som jag säger, att det inte alls låter DUNK-DUNK om allting. Näe, det är så här, märkligt nog, att ibland låter det du, du-du dunk, jag har hört också du-du-dunk, det finns duhadugunk-blunk. Och så har vi olika inspelningar med du-dun-dun-dun-dun-du-dun-dun-dunk, dunk. Så har vi en del dunka-dink och dank-donk, och så finns det punka-dink och panka-punu-punpu, olika sorter hela vägen. Ett helt delta av dunk kommer att öppna sig, frikostigt och frestande, för er. För det är ju alltid så: när man står utanför nånting stort och mäktigt så ser man bara muren. Tänk om man skulle bedöma Kina genom att titta på muren. Tro mig, det är mycket skönare på andra sidan muren. För att komma över den kan ni pröva det här tipset; börja redan idag: väx upp! Man kan göra så här: man ställer sig på tå och tittar försiktigt in i det delikata dunket som pågår runtom sidensmattret. För det var ju så som jag sa, att 50-talet, det var ett årtionde som utbröt � tycker det är lite genant att säga det här så ofta, men ni måste väl höra det för att det ska gå in i era huvuden � alltså, som utbröt för minst trettio år sen. Tiden går! Sekunder i siden. Och det säger DUNK-DUNK i skenskarvarna.

Annabel Lamb � Once Bitten (från den kommande LP:n Once Bitten som gavs ut 1983)

Johan Lindell � Blöta Marmorgolv

Kjell Alinge: Stenmark störtade över stupen och vi fick semester. Lennart Wretlind tog jeten till Japan, en tripp till Tokyo.

Eldorado Nippon med Lennart Wretlind: I den japanska radioreklamen får jag höra att om man har fina glas, så blir det ett fint ljud när man häller upp vinet. Och ett finare ljud gör förstås vinet godare. Ja, så där tänker de alltid i Japan, när det gäller mat och småsaker, att allting bör vara vackert och skönt på alla tänkbara sätt. Fast det gäller inte husen utvändigt, för de flesta japaner bor i små, fula betongklossar. Men inne i husen, där är det viktigt med det sköna. Inne i hemmen eller inne på restaurangerna. Som den japanska maten som lagas så att den i första hand skall vara vacker att se på, att färgerna och smakerna matcha varandra. Jovisst är det roligt med bandspelare och bilar och elektronprylar och det där, men maten är något av det mest spännande som Japan har att erbjuda. Och att gå på restaurang i Japan, det är den bästa underhållningen. Överallt finns mängder av restauranger som alltid har fantastisk mat, från 15-20 kronor och uppåt. Och för utlänningar så är språket inget problem, eftersom varje restaurang har ett skyltskåp med naturtrogna plastmodeller av alla maträtterna. Så det är bara att gå fram till glasmontern och peka på det som ser läckert ut. Så på restaurangerna tillbringar japanerna timmar varje dag, mest efter jobbet. Fast också i Japan vill de kunna äta snabbt ibland, så det öppnas allt fler hamburgerrestauranger och snabbkycklingställen. Och varmkorv introduceras nu också, det är faktiskt en svensk kille som skall starta en kedja med snabbrestauranger. Och snyggt ska det vara, han säger att: här ska japanerna få se på världens vackraste varmkorv.

Kiyoshi Maekawa � Yuki Ressha (Snow Train) (1982, från Japan)

The Belle Stars � Indian Summer

Kjell Alinge betraktelse (i bakgrunden: Pink Floyd � Shine On You Crazy Diamond, part 1 (1975)): När jag vaknar, med en vårvind i håret, när jag vaknar. Känner mig ilandfluten. Jo, jag har dykt upp ur en dröm, och nu kan jag resa mig och flanera vidare i fantasin. Gå på vattnet. Snedda med tanken över bottenlösa(sic!) brunn. Mina fotsulor smyger fram över bilden av dig. En bild utan botten. Dina blickar svider och bränner i den spegelblanka ytan under mina fötter. Nu halvvaken. Och i djupet därnere ser jag dina stora, elektriska ögonstim. Dina glimmande vilda ögon. Det finns tusen av bilder av dig därnere. Simmar i stim, i svärmar. Böljar och blinkar över skummande skärmar. Och så tar jag en promenad på söndagsbukten. Går på vattnet, jo, över nyvakna vatten. En tidig tankfull promenad över tomma tangenter.

Vladimir Cosma � Promenade Sentimentale (lugnt piano soundtrack från filmen Diva , 1981)

Eldorados tidsmaskin i 60-talet: Chris Andrews � Yesterday Man (1965)

Rakel Granditsky intervjuar musikern och sångartisten Björn Skifs (med snuttar ur Björn Skifs � I Mörkret Med Dej (1975), Björn Skifs & Blåblus � Hooked On A Feeling (1973), Björn Skifs � Härligt, Härligt Men Farligt, Farligt (1977))

Isadora Juice � Scacco Matto (synthpop från Italien)

Rakel Granditsky intervjuar Björn Skifs (forts.)

Christopher Cross � Talking In My Sleep

På samma våglängd: Donovan � Mellow Yellow (1967)

Avbrott för ett nyhetssammandrag från Ekoredaktionen

*

Kjell Alinge: Ehm-hrm-hm! Ja, välkomna igen då till strax en ny omgång av Eldorado Lyx. Jag ska bara säga det att för er som är intresserade av dålig radio så är det bara att hälla morgonkaffet rakt in i apparaten, skvalp! Sådär! Krtch! Hårt slår vi över till en annan kanal [�]

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge: Spänningen är på koktoppen. Eldorado Lyx vräker in på andra varvet. Vräk. Kan musiken bli ännu mmm� mumsigare? (I bakgrunden: Rare Earth � Come With Me (mjuk, erotisk låt))

Van Morrison � Irish Heartbeat

(Eldorado i 60-talet) Frank Sinatra � Mr. Success (1962, men på Discogs står det 1958)

Eldorado Nippon med Lennart Wretlind: Japanerna är artiga, försynta och lågmälda. Japan är en enda stor röra av människor. Söndag i Tokyo, alla är på språng för att handla. Överallt packat med köpglada, köphungriga och köplyckliga japaner. [�] (I bakgrunden jap-rap, popmusik från japan)

Kuniko Yamada � Tetsugako Shioyu (Viens Philosopher) (utgiven på singel, inte på LP)

China Crisis � Christian

Film: Domslutet ( The Verdict , Sidney Lumet, 1982, svensk premiär 4 mars) med Paul Newman som advokat som kämpar för den rättvisa han ännu tror på. Den här filmen får betyget GULD!

Marianne Faithfull � Ashes In My Hand

Kalle Sändare humor: Garderober som är ganska höga, som heter Eldorado

Godley & Creme � Save A Mountain For Me

Godley & Crème � Welcome To Breakfast Television (b-sidan på ovanstående singel)

Kjell Alinge: Det är våren som kommer. Den ligger i luften. 340 meter upp, över Kaknästornet ungefär. [�]

Mark Knopfler � Going Home: Theme Of The Local Hero

Lyxprogrammet producerades av: Kjell Alinge (Jag! Vad kul!), Lennart Wretlind (Han kom tillbaka från Japan), Janne Ferm (Men han var ju inte med!), Lena Palmkvist (Hej Lena!) Pia Wass, Rakel Granditsky (Rakel, du kan väl göra fler grejer än Björn Skifs? Nu vill jag gå hem och äta pannkakor, sätt på en bra skiva �)

The Style Council � Speak Like a Child

Vanlig hallåman: Speak Like A Child med The Style Council avslutade förmiddagens Eldorado Lyx. Ljudtekniker var Jan-Evert Johansson och Bampe Karlsson, och i programmet medverkade dessutom Kalle Sändare och Noko Kawasaki.

 

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 6 september 2021