Eldorado/Lyx med Kjell Alinge

Söndag 24 april 1983 (helt komplett spellista)

Kjell Alinge: Och nu åter till lyxprogrammet!

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge (knölvalsaktigt spökljud i bakgrunden, Alinge med trött och sur gubbröst): Huu-aee, uu-aa-ee-ee, öh, nu kommer det där igen, alltså. Varenda söndagsförmiddag så kommer det här. Man ska ha såna här glitterbyxor och travla runt och skvätta drinkar, det ska va så nu du, va. Det var annat förr. Öh. Då hade man långbyxor av granit och en liten gnejskeps, femton kilo i huvet. Fick man stå hela söndagsförmiddan, i givakt, i kyrkan i högmässan och spika skor tills man svimma! Och plånboken och psalmboken var av granit, det var annat! Hade man tur blev man nertrampad i orgeln, fick musiken i blodet. Det var annat det än det här hoo-haa-hee-hää-höö som det är nu, som de ska ha med fiskfjällsbrallor och stora bergsprängarfjanthögtalare och åla runt på trottoarerna med det här, de är ena �! Det ska väl va nu sådär. Hela tiden. Roligt jämt!

Dionne Warwick � All The Love In The World

Coste Apetrea � Jojja Ja Ja (texten till denna låt är skriven av Mona Seilitz )

Eldorado Nippon: (Kjell Alinge:) Varje land har sin nationalsymbol . Vi har vattentornet i Enköping, Frankrike har Eiffeltornet, och varje person som åkt till landet vill komma ända fram och knacka på det här. Lennart [Wretlind] och Noko [Kawasaki] på nya äventyr i Nippon. Nu söker de berget Fuji, de vill ta på det, peta på det, komma ända fram. Alltså: Eldorado dokumnetärstudio, Jakten på berget Fuji del 1. (sorl av tågpassagerare, Wretlind:) Så är vi på väg ut ur Tokyo från � tittar på berget Fuji på nära håll. Det är som att flyga det här, nästan. Det finns flygvärdinnor som går omkring med mat och små whiskybuteljer och allting vad man vill ha. (Kawasaki frågar tågvärdinnan på japanska. Wretlind:) Jaha, nu har du beställt mat åt oss här, en liten sandwich och � de hade ingen öl, det var konstigt, de hade ingen öl här, så vi fick beställa whisky om vill ha och dricka. Det var en sån här tågvärdinna i blå kostym och violett scarf och en liten blå mössa. (Meddelande i högtalaren) Vad är de de säger i högtalarna för nånting? (Kawasaki svarar något ohörbart) Och här åker vi vidare genom en oändlig massa hus. Det är förorter hela tiden. Förort efter förort, det blir aldrig riktigt landet här nu. Nu kanske vårt kommer här nu. (Tågvärdinnan serverar, hon har pipig röst) Där kom en whisky, där kommer coca-cola. (Tågvärdinnan hälsar) Hon också, hon som serverade oss, tågvärdinnan, pratar med den där höga gälla rösten. Det är fantastiskt, jämt så. (Ett tutande tåg susar förbi) Oj, där gick ett tåg förbi, det heter dopplereffekten det där. Ja, då är det dags att provsmaka whiskyn här då. Japansk whisky. (Skruvar av korken) Som, jaa, smakar som whisky brukar göra. Den � vi har fått en liten, liten, knubbig flaska, stor så att den ryms i en knuten näve ungefär. (Tågvärdinnan serverar) Nu har vi alltså fått en lunchkartong här, vacker som vanligt, fylld med godsaker. Aha, det är fisk! (Kawasaki:) Friterade fisk, sjögräs, grönsaker. (Wretlind:) Det är alltså olika fack, största facket här är för ris, sen har vi ett litet fack med � det är torkad fisk, va? (Tågvärdinnan säger något) Där fick du växel av tågvärdinnan. Så har vi pickles här, små gurk� skivade gurkbitar. Och lite soyasås i världens minsta japanska soyaflaska. Japansk lunchlåda, tågmodellen. Vad kostar den då? (Kawasaki:) 700 yen. (Wretlind:) 700 yen, det är alltså tjugo kronor.

Yuko Kawai � Toyo Bisho ( = Oriental Smile, från Japan, LP:n Fujiyama Paradise )

Kjell Alinge: Du befinner dig ombord på Eldorado Lyx, P3:s kryssare. Och du har tillstånd att koppla av från och med nu. Dra ur jacken! Glöm släktmiddan ikväll, duka picknick i badrummet. Lägg era sorger i en gammal säck, finns på närmaste varuhus. Lägg sorgerna i bokstavsordning, börja med a. A: allvarliga tvivel på din förmåga att gå genom eld och vatten, och b: berg, och c(se) själv vad du har ställt till med. Skicka sen alltsammans till Studio 6, Sveriges Radio, Depressionen, utan avsändare, så är du av med hela sörjan. Under tiden på tåget, mot vulkanen:

(Eldorado Nippon: Jakten på berget Fuji del 2 med Lennart Wretlind) Aha, där borta är nu bergen, precis så där blåa som de ska vara borta i fjärran. Det känns som att jag kom till Japan nu igen för andra gången. Först kommer man till Tokyo och sen kommer man till det traditionella Japan, med bergen och allt det här. 50 minuters tågfärd från Tokyo, man märker att landet inte längre är lika dyrbart, de har råd att upplåta det till grönsaksodling; stora gröna plättar. Fast naturligtvis, fortfarande är det som förort efter förort efter förort med hus, hus, hus vid hus vid hus vid hus � (tonar bort och en rytmisk japansk folksång med glada tjejer börjar spelas, därefter förbipasserande tåg vid järnvägskorsning) Vi har klivit av och skall byta tåg, och här är ett av de vackraste japanska ljud jag vet, det hypnotiska ljudet av varningssignal vid fällda bommar vid järnvägskorsning. (Ett behagligt, elektroniskt blinkande ljud) Nu har vi förflyttat oss in i ett litet tåg som ser ut som en slags gammal rälsbuss. Var är vi nånstans? (Kawasaki:) This is Hakunei no Muto. (Wretlind:) De har en t.o.m. en stins här utanför, med röd flagga. (Stinsen blåser i visselpipan) Nu glider vi ut i solskenet igen, klättrar långsamt uppför berget. (Meddelande i högtalaren) Det är verkligen ett brant klättrande tåg, det här. Det är � (tåget tutar) � kraftig stigning. Plötsligt på fönsterblecket där på tåget så hittar jag, vad det ser ut att vara, en väldigt ovanlig japansk larv här, men det visar sig faktiskt vara ett japanskt kolapapper som är hopvirat till en maskliknande korv. Och där stannar vi i Oridai, heter det Oridae? (Kawasaki:) Oriadai. (Dörrarna pyser och stängs) Så där startar vi, tåget åker åt andra hållet. Vi åker zig-zag upp längs bergssluttningen, nu är vi på 341 meters höjd. (Stinsen visslar, dörrarna stängs)

(Eldorado i 60-talet) Chet Baker � T he Touch Of Your Lips (cool jazz, 1964)

På samma våglängd: Leesha Paradise � Waiting (Dance Mix)

(Eldorado Nippon: Jakten på berget Fuji del 3 med Lennart Wretlind) Japan består till största delen av berg, och det största berget av dem alla är Fuji. Och för att komma dit så måste man ta sig över andra berg. Byta tåg, först till rälsbuss, zig-zag uppför berg, och sen till slut blir det så brant att man måste byta till bergbana som består av en enda vagn som dras med stålwire uppför det starkt sluttande järnvägsspåret. Och själva vagnen är byggd som en jättelik trappa i avsatser. (Tåget tutar och en ringklocka surrar) Nu, nu går den! (Dörrarna stängs) Till sist, tre timmars färd från Tokyo, mitt ute i vildmarken högt uppe bland bergen. Där är det kallare i luften och (sniff-sniff) lukten av svavel, heta källor omkring oss. Snö på marken. (Dörrarna öppnas) Sista bytet, till buss. Jättelika berget Fuji framträder allt klarare där, men ... vänta! Där förvinner �! Där blir det fel nånstans! Vi kom med fel buss! Vi är på väg mot rakt motsatt håll! Där försvinner vi ner i en dal och �! (Fanfar och Kjell Alinge med nasal gammal journalfilmsröst:) Så har vi då följt paret Kawasaki-Wretlind på den långa spännande expeditionen, hopträngda i tåg tillsammans med japanska tjattrande affärsmän och högljutt kacklande tågvärdinnor. Nu målet i sikte, den japanska nationalsymbolen! (Wretlind:) Jaa, nu känns det verkligen som att jag är i Japan, fast det är på vintern, i februari, så att det är så kallt så man måste vara påklädd, och alla svanarna är fastspända med rep här vid stranden. (Alinge:) Vadå svanar? Vi förstår ingenting! (Wretlind:) Jag ställer mig på bryggan här. Man han välja här mellan båtar som ser ut som ser ut som små trubbiga ankor, röda och vita, eller mera pigga stora svanbåtar, trampbåtar allihopa. De, svanbåtarna, är blåa och vita. (Alinge:) Ja, skam den som ger sig! Istället för det mäktiga berget Fuji har nu unge radioproducenten Wretlind hamnat i den lilla övergivna turistbyn vid sjön Ashiyoko. Inte en japan så långt ögat når! Men väl rader av trampbåtar uppdragna på stranden. (Wretlind:) Så har vi äntligen kommit fram till målet, en sån här japansk båt-båt gjord av plast (knackar på den) med tak på. Javisst, svanar med små propellrar och vingar av plast, och man trampar och här finns det en ratt man kan köra med.

The John Hall Band � Woman Of The Water

Fjum-fjum reportage: Janne Ferm intervjuar olika artister om Claes �Clabbe� af Geijerstam

Bananarama � Cheers Then

Kjell Alinge: Jag minns själv Clabbe. Jag kommer ihåg, han är ju en fanta� det är ju verkligen en begåvning! Jag menar, vem brer messmörsmackor i showbusiness på, med den schwungen, från vänster på något sätt! Ja visst ja, jag kommer ihåg: vi stod på diskotek Flimret en hel kvart och Clabbe stod där i sina, de här byxorna han har och så det här lilla, lilla liksom sättet att vinkla det, då stod han, han stod och tittade rakt upp i taket och jag undrade om nacken hade fastnat, men det var i själva verket en fluga som långsamt hade, den kröp en kvart från höger till vänster och in i garderoben. Och sen så följde han, klev han in i garderoben och, jag menar han, och sen det här på vägen hem, när han går ut och lyfter, från diskoteket, kastar sig rakt upp i luften och flyger hem över stan � (tonar bort och in i en Eldoradojingel med ett snabbt förbiswischande fordon)

Fjum-fjum reportage: Janne Ferm intervjuar Claes �Clabbe� af Geijerstam

Peter Allen � You Haven't Heard The Last Of Me

Avbrott för ett nyhetssammandrag från Ekoredaktionen

*

Kjell Alinge: Eldorado waoo-waee, okej då alla system, go-go-go!

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge: Med våren i hälarna, för nu har den landat, vi står till knäna i en violett hägring [�]

Angela Bofill � You Could Take Me Home

Ted Ström � Katten (specialinspelning för Eldorado, men gavs ut på LP:n Ge Mig Mer 1984)

Fjum-fjum reportage: Pia Wass i Melanders delikatessaffär, Stockholm (svarta italienska körsbär, chokladdoppade gräshoppor, stekta silkesmaskar, rosépeppar och paradisäpplen)

Isadora Juice � Tarantella-Taranté

Fjum-fjum reportage: Pia Wass i Melanders delikatessaffär, Stockholm (forts.)

Al Jarreau � Step By Step

(Eldorado I 70-talet) Bee Gees � How Deep Is Your Love (1977)

Film: Gandhi (Richard Attenborough, 1982) (Svensk premiär 18 mars 1983) Betyget SILVER

Michael Dee och Noko Kawasaki � Animals (specialinspelning för Eldorado, aldrig utgiven på skiva)

Eldorado i 60-talet: Emile Ford � Still (1960)

Eurythmics � Sweet Dreams (Are Made Of This)

Programmet producerades av: Kjell Alinge och Lennart Wretlind. I övriga roller: Janne Ferm, Lena Palmkvist , Pia Wass och Noko Kawasaki

Doris � En Öppen Röd Mercedes (med refrängen �när dagen är natt går rovdjur på jakt�)

Ljudtekniker: Iréne Löfvenberg, Bampe Karlsson och Göran Gustavsson

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 29 november 2017 (kompletterad 13 september 2021)