Eldorado/Lyx med Kjell Alinge

Söndag 17 juli 1983 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: Tandborstning

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge (kyrkklockor och mandolin i bakgrunden): Är du en biffig innefjant med balla trallar i skallen? Va? Eller är du en pytteliten fjollig tant med huckle, som bakar muffins och vattnar begonior och klappar katten? Eller är du en jättelik blondin med 14 pudlar, som är så tom i bollen att du inte kan stava till vare sig boll eller stava. Eller är du kanske en förläst fackföreningsplös som simmar runt bland pärmar och promemorior? Här i Eldorado har vi alla fördomar om alla, och alla är lika välkomna. (repris från 8 september 1981)

Ted Gärdestad � Låt Solen Värma Dig (1981)

Michael B. Tretow humor: Tysken om Eldorado på söndagsmorgonen (repris från 15 november 1981)

The Korgis � Young 'N' Russian

Rakel Granditsky intervjuar en cykelreparatör i Stockholm (snutt ur bl.a.: Lars Bagge & Tommy Körberg & Bo Andersson � Cykelväskans Lov (humorsång, 1976) och Gösta Ekman � Isabella �Daisy Bell� (1956))

Jackson Browne � Lawyers In Love (ny singel)

Eldorado i 40-talet: Frank Sinatra, Pied Pipers, Tommy Dorsey And His Orchestra � There Are Such Things (1942)

Rapportsignaturjingel med nyhetssnuttar: Godafton. Det här är en del av innehållet i Rapport i kväll: Påven fick applåder när han nämnde förbjuden polsk fackförening vid namn, Fälldin fortsätter Centerns frihetskampanj vid stämman i Vänersborg, och så sol eller regn, John Pohlman ger besked sist i Rapport. (avslutas med Rapportsignaturjingel)

Janne Ferm intervjuar Knut Ståhlberg, utrikeskorrespondent. (i bakgrunden: Mark Knopfler � Wild Theme (ur LP:n Local Hero , lugn akustisk gitarr))

Electric Light Orchestra � Train Of Gold

Janne Ferm intervjuar Knut Ståhlberg (forts., i bakgrunden: Mark Knopfler � Wild Theme och en snutt ur Eva Dahlgren � Sakta vi Gå Genom Stan )

Lars Hoflund � I Sommarnattens Ljus

Lee Dorsey � Occapella

Lennart Wretlind reportage från ön Bali, intervju med Neeman, en 12-årig pojke som säljer läskedrycker samt smakprov ur den balinesiska radion med en del gamelanmusik, samt ur den balinesiska tv:n som slutar för kvällen klockan tio med uppräkning av nästa dags program.

Elya & Iman Gié � Belum Lepas Idah (dangdutpop från Indonesien)

(Eldorado i 60-talet) Sam The Sham & The Pharaos � Wooly Bully (sommaren 1965)

(Eldorado i 70-talet) The Doors � Riders On The Storm (1971)

Avbrott för en sammanfattning av morgonens nyheter från TT

*

Ingen ljudeffekt

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge (teatralisk synthmusik i bakgrunden): Under tiden har Lennart Wretlind, under en febrig paus i oasen Toutoua lovat bort minst en hel hälft av samma kungarike till den mörkögda mistralmulliga magbucklerskan Mama-Mama-Oo Mama-Oum. Under tiden har Kjell Alinge, på en bar i Milano under yvigt viftande, lovat bort himmelrikets nycklar, men inte bara detta, utan desvärre också halva kungariket till en lokal strip-tease-flirtis i smattrande läderbandage. Hur ska detta gå? Hur kommer pressen att reagera? Prästerskapet? Bönderna? Skivbolagsmaffian? Vad är nu detta i all sin dar? Glömde du stänga av kranen i köket, innan du gick hemifrån? Slutar inte detta eviga frågande för den här, eller det här? Vem skriver den här sortens manuskript, och vad ger det för timpenning? Hur driver man ett radioföretag med den här sortens policy och vad göms bakom detta? Man bara frågar! Är det nån som har en aning varifrån det � (tonar bort)

Electric Light Orchestra � Take Me On And On (med sång à la Paul McCartney )

Marcella Bella � Un Altro Uomo Un' Aldra Donna (från Italien)

Janne Ferm intervjuar utrikeskorrespondenten Knut Alfred Ståhlberg. (forts. i bakgrunden: Mark Knopfler � Smooching (ur LP:n Local Hero , lugn akustisk gitarr, samt snutt ur Eva Rydberg � Den Närsynte Bofinken Knut (humorsång, 1972))

(Eldorado i 70-talet) Jr. Walker & The All Star � Walk In The Night (soulig jazzfunk, 1971)

På samma våglängd: Monthy Python � Lumberjack Song (humorlåt, 1975)

Eurythmics � Who's That Girl (ny singel)

Lennart Wretlind: Vi går tillbaka till år 1919, då var Torunn Munthe 28 år gammal. Här berättar hon för Ingrid Munthe.

(Intervjun börjar med en pinglande melodi): Ingrid: Och så tänkte jag så här att det skulle vara väldigt roligt att höra, vad det är för skillnad emellan att flyga zeppelinare och ett flygplan. Torunn: Ja, det är en väldig skillnad. För det första så drivs zeppelinare, de lyfts utav gas och drivs med propeller, och så är det ju en oerhörd skillnad i storlek. Ingrid: Det är det? Torunn: Det är det. Jag kan inte på rak arm säga hur stor en zeppelinare är, men den är jättestor helt enkelt, och måste förvaras i ett (sic!) hangar som är kolossalt högt. Och då hänger det ner rep ifrån själva, den här stora blåsan som den hänger. Och när den skall sättas igång, då så är det karlar som drar ut den, för den sitter � antagligen i sin egen strävan att komma uppåt � och då sitter den i takåsen på det där hangaret. Och så drar de ut den, och då kommer den ut i fria luften, så då kan den långsamt stiga så här. Men den stiger inte så väldigt högt, tror att den är en ungefär en åtta-niohundra meter över marken, för man ser alldeles tydligt hur folk rör sig, och går och plöjer, och gör allt möjligt på åkrarna. Ingrid: När var det du flög zeppelinare? Torunn: Det var väl hösten 1919. Och då hade jag en tvåmånaders baby med mig, hon var född 28 juli, och det här var någon gång i början på oktober. Ingrid: Jaha, så hon var så nyfödd då? Torunn: Ja. Och det var egentligen för hennes skull vi flög. Det här var strax efter första världskriget, och då hade vi hört att det var förfärligt oroligt med trafiken i Tyskland. Det kunde hända att man kunde bli stående på någon liten avsides station ett par veckor, och inte kunna komma därifrån. Och så hade vi läst då i tidningen att den här zeppelinaren, den gick ifrån Berlin. Där startade den och så gick den till Friedrichhaven inom schlesiskt område. Ingrid: Hur var ljudet? Torunn: Ja det lät och så, brummade förstås, men inte störande. Fast man hörde det bra för det var en mycket dålig hytt, vi satt som i en sorts spårvagn som hängde under den där blåsan, och den var gjord utav pressenningstyg kan man säga. Och det var små springor emellan också, så det var ingen värme, vi hade ytterkläderna på oss. Och en förfärlig fart, jag stack ut handen i springan och kände (Ingrid skrattar) att handen böjdes alldeles bakåt utav fartvinden. Ingrid: Vad hade ni Anna i då? Torunn: Ett litet lappverk utav trä � såna som lappkvinnorna bär på ryggen � det fanns för babybarn, och hon låg alldeles skyddad och hon låg och kurade rarsint. Ingrid? Ja, du hade inte henne i knät då? Torunn: Näe, det hade jag inte. Och hon var varken betraktad som människa eller bagage, och vi hade inte hel biljett heller. Det gick fritt helt enkelt. Och vilken överaskning � hon sov lugnt och skönt hela färden. (avslutas med den pinglande melodin)

(Eldorado i 60-talet) Neil Diamond � I'm A Believer (1967, originalet till The Monkees version)

Ted Ström � Katten (specialinspelning för Eldorado, men gavs ut på LP:n Ge Mig Mer 1984)

Rakel Granditsky intervjuar Olof Holmström som har en liten unik butik, en diversehandel på Söder, där man inte bara kan handla mitt i natten utan även samtala med ägaren. Enligt Olof kan ett snabbköp aldrig bli en butik, ett snabbköp är tråkigt, likgiltigt och dumt, en butik är kultur. (snuttar ur bl.a. Tommy Körberg & Sångkvartetten Ebba � Erik Johanssons Kött (humorlåt, 1976) samt Monica Zetterlund & Tage Danielsson � Vi Passar Så Bra Isär (humorsång, 1974))

Cliff Richard � Devil Woman

Eldorado Lyx, varje söndagsförmiddag klockan tio I P3. Och vi som gör programmet heter : Kjell Alinge, Lennart Wretlind. Tillsammans med: Janne Ferm , Lena Palmkvist, Rakel Granditsky. Och Ingrid Munthe.

Gwen McCrae � I Didn't Take Your Man

Ljudtekniker: Therese Doller, Bosse �Bobo� Olsson och Klas Cecilgård

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 13 oktober 2021