Radioapparaten med Kjell Alinge

Söndag 1 januari 1984 (helt komplett spellista)

Ordinarie hallåkvinna: [�] Och vad händer då här i Program 3? Jo, nu är det då dags för det första, den första utsändningen utav Radioapparaten 1984, och idag heter presentatören Kjell Alinge.

Kjell Alinge (med gäll journalfilmsröst): Gomorron, gomorron, mitt herrskap, och hjärtligt, hjärtligt välkomna ska ni vara ute i vischan och ute i kungliga huvudstadens nejder, till ännu en upplaga av den nya, av den nya Radioapparaten för det nya året! Hjärtligt välkomna, var god tag plats i apparaterna! Här har ni nya Radioapparaten, ett stort program, nu ännu bättre, roligare med häftigare vax, ballare skivor, helt suveränt såklart, ungdomligt festligt, fartigt, för pensionärer och alla gamla brötisar ute i landet!

Coste Apetrea � Radioapparatensignatur

Kjell Alinge (med mörk, knarrig röst, dystopisk ambient synthmusik i bakgrunden): Hejsan. Det är jag som är Storebror. Välkommen till 1984! Från och med nu, tänker jag ta hand om dig. Vi kommer att ses en hel del, du och jag. App, vart tänkte du ta vägen? Nu � såja. Inte ut i köket nu inte, nu stannar du här, sörru. Och så inget krasande med mackor nu, utan nu lyssnar du på det här programmet. Och inget slapprande med topp� inga tofflor. Nu ska vi ta det lugnt och trivas tillsammans. Du kommer att älska det här. Annars blir det inte roligt för dig om du inte älskar det, då kommer det bli � Men nu blir det � det blir roligt, det blir trevligt, det blir mysigt! Vad sa jag? Roligt, trevligt och mysigt! Ja, det blir förhör på alla låtarna efteråt också förresten. Öh, vad sa du? H-hm, ja pappa. Farsan! Jag ska bara prata färdigt här i radion, du. Öh, dom � jaha. Du, det är bara lite kvar på manuset, jag kommer snart, jag ska � vaxa bilen. Pappa. Det är jag som är Storebror. Pappa, jag kan � ja, okej. En skiva då. Farsan, varför måste du alltid, varför ska du vara så här � (tonar bort)

Any Trouble � Falling In Love With You Again

Loredana Bertè � Il Testimone (från Italien)

Rakel Granditsky intervjuar författaren Calle Zäta som regelbundet skriver i Dagens Nyheter och i den syndikalistiska veckotidningen Arbetaren . (I bakgrunden: Beethoven � Månskenssonaten )

Dionne Warwick � Heartbreaker

Rakel Granditsky intervjuar författaren Calle Zäta (forts.)

Christian Weltman f. Cina Strandberg � Vintergatan Brinner (ambient, drömsk specialinspelning för Eldorado 1983, tyvärr aldrig utgiven; Weltman spelar elbas, Strandberg sjunger och låttexten (lyrics) är skriven av Örjan Strandberg, jullåten börjar med versen: Första snökristallen faller, och den tvekar, blek och diffus; men ändå leder den från värmen, och den leder bort från ljus. )

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: (Forssell med gäll röst): God afton och hjärtligt välkommen till Restaurang Kluddhyskan, min herre, varsågod här är menyn! (Alinge): Jaa. Restaurang Kluddhyskan? Hette det verkligen Restaurang Kluddhyskan? � Jaa, välkommen ska ni vara! � Jag undrar om jag hamnat rätt här, har jag verkligen hamnat rätt här? � Vad får det lov att vara? � Jag tror jag nöjer mig med en kopp kaffe idag. � En kopp kaffe! (går iväg till utskänkningsdisken) � (för sig själv) Det skulle, lite kallt ute, det skulle vara gott med en kopp kaffe! � (ute vid disken) Kan vi få en kopp kaffe? Ja, just det! Ja, tack ska du ha! Ja visst ja, vi ses sen! (kommer med kaffet) Jaha, varsågod, nu ska min herre få en kopp kaffe, varsågod så. Jaa, låt er väl smaka, och härligt tid i juletid, som vi brukar säga, så varsågod! � Det är ju en (sniffar överraskat) det är ju ka�! Hela koppen är ju full av kaffe! � Jaadå! � Hela koppen är full av ångande kaffe, och jag har fått ett litet fat till! Jag har fått ett fat till koppen, och här ska jag läsa, Restaurang Kluddhyskan står det här tryckt på, och här är en liten sked så man kan � (rör runt i koppen) Det är en sked och det är ett fat och det är en kopp, och det är kaffe i koppen (sniffar) och det är varmt och det luktar, mmm! Fantastiskt, det här är ju inte �! Detta�! Och alltsammans på mitt bord just nu! � Det blir 5:65 då tack. � Jaha. (blir uppretad) JASÅ?! Ja, nu förstår jag hur det här går till! Ja, nu begriper jag! Jaså det är på det viset, det är pengarna som är drivkraften! Jag undrade vad det var ett tag det här, det verkade väldigt fint i början här, det må jag säga! Komma in med kaffe, hela koppen full, liten sked så här, litet fat, och så har ni tryckt upp Restaurang Kluddhyskan bara för att föra mig vilse här! Nu begriper jag det här, det här är rena GESCHÄFTET med andra ord! Ni vill ta betalt! Alltså, ni tar betalt av kunderna, ni tar BETALT av era kunder, det är SÅ det går till! NI TAR BETALT AV ERA KUNDER! DET ÄR VAD NI GÖR! OCH DET � DET ÄR � DET ÄR � DET ÄR SLUT HÄR, PÅ SKETCHEN! USCH!

Kit Hain � School For Spies (titelspåret från den alldeles färska LP:n)

Lennart Wretlind reportage om en färd i skärgården på vintern, bland kobbar och skär. Han tar Vaxholmsbåten Skarpö till Långvik på Möja, längst ut i Stockholms skärgård, fem timmars båtfärd. Han ntervjuar kapten Stig Ekberg, som med sina 62 år är äldst av kaptenerna på Vaxholmsbolaget.

Waylon Jennings � Waymore's Blues (1975)

Lennart Wretlind intervjar kapten Stig Ekberg (forts.) och den infödda Möjabon, fiskaren Evald Wikstrand, en av de sju passagerarna ombord på Vaxholmsbåten Skarpö.

Jo Boxers � Jealous Love

På Samma våglängd: Ted Ström � Katten (specialinspelning från april 1983 för Eldorado , gavs ut under 1984 på LP:n Ge Mig Mer )

Kjell Alinge: Katten , Ted ström. Och historien bakom låten är den att Ted gjorde en gång i tiden en demo för programmet � demo betyder demonstrationsversion utav en sång � alltså en demo för programmet Eldorado . Ett skivbolag nappade hastigt på Teds krok och sammanställde en liten bunt skivor � tolvtumssinglar, så kallade � som skickades ut till discjockeys, prominenta sådana, i huvudstaden och Växjö, och så finns det några stycken liggandes i Radions arkiv. Det är det hela. Det är slutet på historien om Ted Ströms låt Katten . Till På samma våglängd däremot kan ni skriva som Eva Granath gjorde, då kan man använda hennes recept här och skriva, alltså: Radioapparaten, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm.

Nona Hendryx � Dummy Up

Kjell Alinge: Dummy Up sjöng Nona Hendryx. Sveriges Riksradio, Program 3, klockan är elva.

Avbrott för nyheter från TT

*

Coste Apetrea � Radioapparatensignatur (avbryts)

Lennart Wretlind: Gott nytt år! (skål!) 1984!

The Beatles � Magical Mystery Tour (1967)

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: (Forssell med gäll röst): Jaa, hörrudu, nu går det verkligen utför! (Alinge med gäll röst): Det ska jag säga, med en rasande fart med det här samhället! � Ungdomen av idag vet inte vad det vill säga att ta dan med en rejäl klackspark! � Nä! De bara pluggar och jobbar och gnor och extraknäcker så jag blir alldeles matt, bara av tänka en liten stund på det! � Nä annat var det förr, då var det minsann inget snack om målmedvetna studier! � Nä, vi fick ju lära oss både du och jag, från början, att masa runt och slå dank och strö stålar på meningslöst strunt! � Japp, och inte for vi illa av det, inte! Nä! [�] (Två aristokrater som skryter om vem som kan slappa och slösa mest)

Jack Bruce � Make Love (Part II) (Jack Bruce var en gång medlem i 60-talsgruppen Cream (på Discogs Cream (2) ), denna låt är hämtad från hans nya soloplatta Automatic )

Lennart Wretlind reportage från Vaxholmsbåten Skarpö (forts.) nu framme vid ön Möja, vid Långviks brygga. Intervju med Solveig Österberg i kassan på öns Konsumbutik, dotter till butikens ägare Nina Österberg. Hennes favoritlåt är nedanstående låt av Elvis:

Elvis Presley � Such A Night (1960)

Lennart Wretlind reportage ombord på Vaxholmsbåten Skarpö (forts.) tillbaka mot Stockholm.

Py Bäckman & Raj Montana Band � Flyg Iväg

Coste Apetrea � Julstress ( ett julpotpurri, kort specialinspelning för Radioapparaten , aldrig utgiven på skiva, repris från 18 december 1983)

Valérie Lagrange � La Folie (från Frankrike)

Intervju med Björn J:Son Lindh och Staffan Scheja om den kommande LP:n Europa . (I bakgrunden låten Versailles Unknown som förekommer på LP:n, även nedanstående låt är med på LP:n Europa )

Björn J:Son Lindh & Staffan Scheja � Lake District (ambient instrumental pianolåt med synthar)

Lennart Wretlind: Fortsättning följer i programmet Drömspel , torsdagen den 2:a februari klockan 22 i P3. Mer Staffan och Björn då alltså. Jaa, det är långt fram i almanackan, torsdag den 2:a februari klockan 22 i P3.

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: (Janne): I Radioapparaten så har vi också ett unikt gästspel i det här programmet. Vi har här i studion Lika & Fika, de båda imitatörerna ifrån Alingsås, som gästar Stockholm för närvarande med en unik show. Ja, Lika, jag får hälsa dig välkommen till studion! (Alinge): Jag tackar för det, tackar för det! Det var längesen vi nu började med det här [�] (De säger sig imitera Lasse Lönndahl och Gunnar Wiklund, men gör knasiga pruttljud istället samt river papper, kastar en liten brun stol i studioväggen samt härmar ett bråk mellan raggare i en vägkorsning)

999 � 13th Floor Madness

Lennart Wretlind: Och vi som har gjort det här programmet Radioapparaten nu idag, vi heter: Kjell Alinge, Lennart Wretlind, Rakel Granditsky, och så just idag då, gästkomikern Janne Forssell.

The Pointer Sisters � Automatic

Ordinarie hallåkvinna: Automatic med Pointer Sisters avslutade Radioapparaten . Ljudtekniker var Mats, Anna Brolin och Ekman (sic!), samt Efva Sahlin. Klockan är nu sju minuter i tolv, och detta är vår meddelandetid. [�]

Magnus Uggla � Hem Ljuva Hem

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 28 november 2021