Radioapparaten Söndag med Lennart Wretlind

Söndag 11 mars 1984 (helt komplett spellista)

Ordinarie hallåman: Två minuter över tio, här är programmet Radioapparaten , söndagsbilagan, presenteras av Lennart Wretlind.

Coste Apetrea � Radioapparatensignatur

Lennart Wretlind: Vi kastar oss ut, raklånga, och börjar långsamt � glidande � såja.

Jim Capaldi � I Always Be Your Fool

Ulla Billquist, Åke Oberg och Rynos Dansorkester � Hum Hum/De' Går Lätt Ibland (1933)

Valérie Lagrange � À Contre Courant (från Frankrike)

Janne Ferm intervjuar med Lasse Åberg som håller på att göra en ny LP-skiva med Electric Banana Band och filmen Sällskapsresan 2 med arbetsnamnet/ undertiteln Hjälp jag tappade liftkortet i fonduen , samt ett barnlexikon uppdelat på vetenskap/rymden/människokroppen och en Stockholmsguide för glada barn och barnsliga vuxna. Åberg anser sig vara bäst på [det konstnärliga] tecknandet, eftersom han är utbildad i just det.

Electric Banana Band � Zvampen

Janne Ferm intervjuar Lasse Åberg (forts.) som samlar på Musse Pigg och som anser att Droopy (hunden med basrösten och den trötta blicken) är den roligaste figuren i tecknade kortfilmer, därefter Road Runner och Tom & Jerry. Musse Pigg var busig från början men blev tråkig med tiden, hamnade mitt emellan Kalle Anka och Långben, tycker Åberg.

Thompson Twins � The Gap (från deras nya LP Into The Gap )

Janne Ferm intervjuar Lasse Åberg (forts.) som tycker att den tjeckiska filmen När seklet var kort är en fin, charmig och bedårande film, men rekommenderar även actionrullen Capricorn One (Peter Hyams, 1978). Åberg tycker just nu om att lyssna på Chopins pianoetyder, på sina gamla Blue Note-skivor med Jackie McLean och Clifford Brown, samt Al Di Meola (smakprov ur Al Di Meola � Ritmo De La Noche ) och den fantastiska LP:n Transformer av Lou Reed.

Lou Reed � Perfect Day (önskad av Lasse Åberg)

James Taylor � Fire And Rain

Film med Lennart Wretlind: [�] Brainstorm (Douglas Trumbull, 1983) är en tunn liten film som pepprats och kryddats med specialeffekter. [�] Vad var det nu den handlade om igen? Det var visst några vetenskapsmän som hittade på att man kan koppla ihop det, därigenom få fram en känsla av, som skulle kunna användas till soppa, soppa på en spik.

Chris Rea � Mystery Man (baksidan på hans senaste singel)

The Beatles � Here, There And Everywhere (1966)

Hansson De Wolfe United � Chrysanthemum

Radioapparaten Söndag presenterar Radio i Radion (jingel med den pampiga orkestermusiken Miklós Rózsa � Prelude , från filmen Ivanhoe samt diverse bombastiska ljudeffekter) med Kjell Alinge (ekoeffekt och kyrkklockor): Sveriges Riksradio, förmiddagen. Välkommen till liten gemytlig högmässa. Som ämne har jag valt: Vad är synd. Till och börja med tycker jag det är väldigt synd att dom har slutat att göra dom här Japp-förpackningarna som rymdes just i handfla-öh, dom finns ju kvar. Vad synd, då stämde inte det. Öhm� ganska synd är det ju att � PAX-fabriken i Gävle har slutat att göra att göra den Pix-förpackningen med dom här sega, gosiga � vad heter � vad synd, jag har glömt, det var synd. Öhm� [tidskriften] Bildjournalen s nedläggning, det tycker jag var, det var, dom jävlar �! Den la dom jävlarna ner, den tog dom bara ur ungdomens, och det �! Den la dom ner, tänk! Kommer ni ihåg elefantbilderna? Vad synd!

Thomas Dolby � I Scare Myself

Avbrott för ett sammandrag av morgonens nyheter från TT

*

Coste Apetrea � Radioapparatensignatur (långsam dragspelsversion)

Lennart Wretlind: Som vanligt, Coste Apetrea med Radioapparatensignaturen, Coste som vi strax skall höra i en egen, ny låt. Men nu först, en amerikan som känner sig förföljd.

Rockwell � Somebody's Watching Me

På samma våglängd: Chet Baker � The Touch Of Your Lips (från LP:n Baby Breeze , 1964)

Coste Apetrea � Ingenting Är Säkert I En Tidning (ny singel!)

Rakel Granditsky intervjuar den kvinnliga(sic!) rockkritikern Susanne Ljung som skriver om pop i veckotidningen Veckorevyn

Don Henley � Dirty Laundry (=smutsigt byk, en låt om de snabba, cyniska nyhetsjournalisterna i tv och kvällstidningar)

The Beach Boys � God Only Knows (mono, 1966)

Harmony Sisters och Tore Svaneruds Orkester � Bali Ha'i (svensk version från 1952 av en låt av South Pacific )

Lennart Wretlind resereportage: Det bästa med Bali, det är inte havet och stränderna, utan den bästa och vackraste delen av Bali, det är inne på ön, bland risfälten och djungeln. Och där ligger en alldeles speciell by, Ubud, som faktiskt är en kosmopolitisk, tropisk by. Till Ubud kommer turister från hela världen. I slutet på förra året var David Bowie där och uppträdde som jultomte. I Ubud finns det bästa av dans, musik och konst, som tavlor och skulpturer. Stämningen är generös och öppen, lokalbefolkningen blandas med vad som säkert är världens trevligaste turister. Frågan är: blir de trevliga för att de kommer till ett sånt bra ställe? Eller är det speciella turister som kommer dit, till Ubud? Jag var själv på Bali igen för en månad sedan och råkade träffa på en skåning som utvandrat till Canada för 27 år sedan. Han heter Erik Olsson och är lärare på en teknisk högskola i Toronto. Erik är nu 54 år gammal och har just tagit sig ett sabbatsår från jobbet, och av det året är han fyra månader i byn Ubud där han hyr ett hus.

Lennart Wretlind intervjuar högskoleläraren Erik Olsson i Ubud på Bali. Wretlind hittar en kvällstidning (Expressen från 19 januari 1984)hos Erik, den är som en trasa, nästan drypande våt av all fukt. Erik har två livremmar som blev nästan förstörda, de möglade så fruktansvärt. Erik tvättade dem med såpa och hängde dem på tork, men dagen därefter var de lika mögliga igen. Nu ska han försöka rädda dem med desinfektionsmedel.

Disconnection � Bali Ha'i (Us Disco Mix) (avbryts efter 1½ minut)

Lennart Wretlind intervjuar högskoleläraren Erik Olsson på Bali (forts.) som rest jorden runt. I Eriks hus på Bali är badrummet fullt av gröna växter, det har bara ett halvt tak, resten är öppen himmel. I bassängen har han lagt ålyngel som han göder med ris och döda djur, för att få dem större, för att sedan steka dem i smör på skånskt vis. Balineserna själva äter ålyngel som är så små att det går 75 st på ett kilo, och för 80 öre kan Erik köpa tio ålar, billigt och bra.

Culture Club � Mister Man

Lennart Wretlind intervjuar Erik Olsson (forts.) som hyr ett hus, inklusive manlig hemhjälp, för 2400 kr i månaden i byn Ubud på Bali. I början av vistelsen var det ovanligt för Erik med invånarnas offrande till alla gudar. De sätter bl.a. ut mat, för man ska enligt religionen inte enbart föda sig själv och sin medhjälpare. Maten som sätts ut äts av hundarna och kycklingarna, så den kommer till nytta. Erik har ett eget litet offerställe av sten ute i trädgården, där Erik och hans medhjälpare sätter ut rökelse, kokt ris och blomdekorationer. Eriks hyresvärd Nonut är lagligen gift med fyra fruar, den tredje frun är mor till den fjärde frun, eftersom han gifte sig med mamman och dottern samtidigt. Under vistelsens första två nätter stördes Erik på kvällarna av grodor och syrsor, och på morgonen av hundar och tuppar, men han vande sig snabbt.

Eurythmics � Take Me To Your Heart

Kajsa Gordon intervjuar Ulf Dageby som gjort en låt med text som upprört och chockat Dagebys fru som känt sig utpekad, men följande låt handlar inte nödvändigtvis om Dagebys privatliv. Han samlar, likt många musiker, material till sitt låtskrivande som ett kardborreband där allt fastnar.

Ulf Dageby � En Dag På Sjön

Ordinarie hallåman: En Dag På Sjön med Ulf Dageby avslutade Radioapparaten som presenterades av Lennart Wretlind. I programmet medverkade också Kjell Alinge, Janne Ferm, Rakel Granditsky och Kajsa Gordon. Ljudtekniker var Per Thörnkvist, Pär Larsson och Anders Rudelius.

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 4 mars 2022