EldoradoÄventyret fortsätter
med Kjell Alinge

Söndag 15 juni 1986 (OBS! Ej komplett spellista!)

Rupert Hine � Eldoradosignatur (vanlig)

Baden-Baden � Jag Har En Dröm (med inmixade pistolskott från Trazan & Banarne � Sångtajm (1977) och soldatmarchsteg från Mel Brooks � To Be Or Not To Be (The Hitler Rap) (1983) samt replikskiftet Zdravstvuje, Gorbatjov! Hello Gorby, this is the White House, from a friend speaking! som avslutas med en atombombssmäll.) Mikhail Gorbatjov: We must maintain the law and stability in our country. I have already given instructions for the appropriate steps to be taken to restore and mantain law and order. Ronald Reagan humor(!) 11 augusti 1984: My fellow americans! I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever, we begin bombing in five minutes. (avslutas med slutet på Busungarna � Äntligen Sommarlov (1984))

Peter Ericson � Den Katolska Klockan (specialinspelning för Eldorado som kom att ges ut 1987 ut på LP:n Eldorado Äventyret Fortsätter )

Jingel från italiensk glasskiosk i Stockholm (Repris från 18 maj 1986)

Patti LaBelle And Michael McDonald � On My Own (från LP:n Winner In You)

På samma våglängd: Didier Marouani & Space [a.k.a. Paris France Transit] � Paris France (1982)

Actionfilmsjingel med saftblandare: Äventyret fortsätter! Regi: Kjell Alinge.

Kjell Alinge (i bakgrunden Mark Knopfler � Smooching ): Nu är den avtäckt. I sin helhet har den glidit ut i etern. Nu är den avslöjad. Så här låter hela signaturen till Stjärnornas musik, programmet som du oftast, när man inte sparkar fotboll över dom gröna mexikanska planerna, kan höra i Program 3 mellan tolv och noll-noll och två på natten. Signaturmelodin till Stjärnornas musik heter Paris France och det var Ola Henningsson i Karlstad som med hjälp av ett litet kort, nerstoppat i en gul brevlåda på hörnet där vid apoteket och OK-macken i Karlstad, kom i kontakt med Eldorado, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm. Skriv du också, så hör du din önskelåt nästa söndag. Eldorado, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm. Vi är på samma våglängd.

Simply Red � Holding Back The Years

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: Kjell: Ja, och då har det blivit dags för den nya singeln med gruppen, öh, hur ska vi göra nu, nu blir det, vänta, vi skulle spela en singel här med den nya du vet... Janne: Om jag läser vem det ska vara först, så kan du... Kjell: Ska jag berätta? [�] (men de kan inte komma överens om vem som ska börja och det hela urartar i kalabalik.)

Adolphson-Falk � Ifrån

Kjell Alinge (i bakgrunden en varm Smooching -doftande mandolinlåt): På toppen av berget ser jag ut i en solgata. Jag befinner mig mitt i stan, men det är samtidigt att stå på en klippatoll mitt i Atlanten och titta ut i solgatan. Men här är jag på berget, bland dom picknickande människorna på utflykt i gräset, och gatan jag ser är en faktisk stadsgata. Men i solen är den så soldränkt, badande i solen, och jag ser rakt ut i Nilen, uppifrån berget. Så den öppnar sig, mot horisonten. Och taken brinner av eld, och bilarna som står där som duktiga jollar längs trottoarerna gnistrar och blöder av sol; blänker, det rinner om gatan. Och framför gatan inte långt ifrån mig fladdrar en svensk fana, sträcker ut sig; den strävar. Och den tunna väven ser jag rakt igenom. Solen lyser. För några sekunder händer det märkliga: en mås flyger in ifrån vänster. Och när måsen passerar den tunna vajande gula och blå svenska fanan, syns den för en sekund genom fanan. Jag ser måsens skugga, jag ser måsen avteckna sig i den svenska fanan som vore den dittryckt. Och den svävar där, en sekund. Som vattenstämpeln alltid svävar i pappret, svävar måsen med utsträckta vingar i den utsträckta fanan i den brinnande solgatan, och allting är sommar i Sverige.

Månadens Melodi: Eurythmics � When Tomorrow Comes

Professorn � Den Makalösa Manicken (LP-versionen)

Kjell Alinge (i bakgrunden Sweet People � Et Les Oiseaux Chantaient ): Professorn, det vill säga Micke Tretow, och hans Den Makalösa Manicken . En manick som smattrar loss över hela landet, till och med på Svensktoppen med lösa skruvar och allt. Vi skickade ut vår makalösa medarbetare, den magiska Magdalena Johannesson i ett hemma hos-reportage till Micke Tretow, professorn bakom verket. Vi beger oss rakt in i handlingen och professorn själv ställer sig i centrum och skruvar upp kroppens alla rörliga delar för att komma ingång.

Magdalena och Micke experimenterar fram med hjälp av en sampler något som hon kallar för en Eldorado-hit, men som istället kommer att bli en jingel.

(OBS! här saknas en dryg kvart av ljudfilen!)

Avbrott för nyheter från Ekoredaktionen

*

Början på Andrew Lloyd Webber � Introduction, Theme and Variations 1-4 (From The South Bank Show) från LP:n Ovation � The Music of Andrew Lloyd Webber (1985)

Rupert Hine � Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge (i bakgrunden John Carpenter � The Thing (1982)): God morgon i hela landet, alla ni som ligger med en lätt dunkande tinning med vulkanen Vesuvius i nacken och en buffelhjord som muntert steppar över pannan. Eldorados researchteam har konstaterat att av nån anledning så ökar frekvensen i antalet huvudvärkar mycket digitalt och samstämmigt så här på söndagmornar. Riktigt hur det kommer sig har vi inte rett ut, men under ett studiebesök på ett lokalt apotek, Storken i Stockholm, ett av dom vackraste i Sverige, med skruvade krusiduller, ser ut som ett litet dockskåp hela apoteket, kunde jag konstatera att om man satsar tio kronor får man bot mot cirka 24 huvudvärkar, det vill säga, per huvudvärk kostar det alltså 40 öre. Det är ett av dom billigaste tidsfördriv som finns. Huvudvärk. Vi lever i den bästa av världar. Eldoradoredaktionens recept mot det här är förstås som vanligt massor av, massor av, massor av musik.

Wax � Shadows Of Love (från LP:n Magnetic Heaven )

Kjell Alinge: Och ni som hörde på första timmen begrep egentligen vem han var, Micke Tretow, ljudprofessorn, han som snickrar svensktoppslåtar och Eldoradojinglar och märkliga läten i sitt stora ljudlaboratorium. Vem är Micke Tretow egentligen? Skulle nog vara bra med ett utförligt signalement. Kan jag få ett riktigt signalement? Tack!

Mikael B. Tretow: Jag har två barn och en fru, och sen så har jag dagis mittemot, och sen har jag ju spårvagnen, den har jag, och så brukar jag gå på posten ibland, träffa folk. Så att det är lite ensamt, det är inte alltid det är så roligt det. (suckar) Men jag har mina ljud, jag har mina små ljud, jag har en liten ljudpark ute i trädgården där. Jag har mina små kramljud som jag gullar med ibland. (katten jamar) Favoritljudet är nog när en grävling går ner sig i ett träsk, det tycker jag är ett av dom vackraste ljuden som finns, ja. (ett bubblande, fräsande, hästgnäggliknande ljud) Vi har Kjell , vi har yeah och vi har P3 . Vi har fyra stycken ljud [inräknat haha -ljudet som inte nämns här]. Det är kanske dags att gå in på Eldorado nu. [�] (Magdalena Johannesson och Mikael B. Tretow gör en jingel tillsammans, ungefär: Haha, yeah-yeah, Kjell, Ppppp3, yeah-yeah, Kjell, El-el-el-el-el-dorado-ooooo.)

Chris Rea � On The Beach

Lill Lindfors � På Stranden (1980)

På samma våglängd: Harry Nilson � Everybody's Talking (1969, även ledmotiv till filmen Midnight Cowboy från samma år)

Peter Ericson � En Stund På Jorden (specialinspelning för Eldorado, aldrig utgiven)

Kjell Alinge och Janne Forssell humor: Nu börjar sketchen på riktigt. Det var dom synpunkter som har förts fram, öh, på sistone har det varit att det är ofta för mycket prat i Program 3 i Riksradion, och det är en allvarlig anklagelse som vi varit tvungna att utreda här, jag och, öh, du. Vi har suttit här nu och det visar sig väldigt snabbt vid en genomgång utav dom aktuella data som finns för dagen, att den här anklagelsen är ju totalt , vill vi poängtera, totalt fullkomligt gripen ur luften och ogrundad. Du kanske kan berätta lite vad du har kommit fram till under dina undersökningar här, det finns dokumenterat allting som händer i kanalen. [�] (De läser ur en lista med gamla svenska låtar, kånkar in ännu mer statistik och utredningar, gnabbas över vad som ska läsas ur de dammiga pappren, skrålar en låt tillsammans, läser ett brev om en önskelåt och trallar en låt till) Så inte är det musik som saknas i den här kanalen.

Den nya, färdiga Micke Tretow-jingeln: Haha, yeah-yeah, Kjell, Ppppp3, yeah-yeah, Kjell, El-el-el-el-el-dorado-ooooo.

Eurythmics � Missionary Man (från den kommande LP:n Revenge )

Peter Gabriel f. Laurie Anderson � This Is The Picture (Excellent Birds) (från CD:n � inte LP:n! � So )

David Foster � Who's Gonna Love You Tonight (från hans nya solo-LP David Foster )

Mats Möller & Månskensexpressen � Vem Kan Segla Förutan Vind (Specialinspelning, aldrig utgiven, påminner i stilen om Eldkvarns dystra Bellmanlåt Märk Hur Vår Skugga )

Odinarie hallåman: Vem Kan Segla Förutan Vind med Mats Möller och Månskensorkestern(sic!) avslutade dagens Hemma Hos -upplaga av Eldorado , som vanligt i regi av Kjell Alinge. Fredrik Grundel hade producerat och programtekniker var Lasse Beijari. I programmet medverkade bland andra Janne Forssell, Magdalena Johannesson, Mikael B. Tretow och Peter Ericson, den sistnämnde med två Eldorado -låtar, Den Katolska Klockan och En Stund På Jorden . Adressen till Eldorado är Eldorado, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm.

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 18 september 2022