Att skriva en fantasyroman

Det finns saker som är betydligt enklare än att skriva en fantasyroman, som t.ex. att bygga en rymdfärja eller en partikelaccelerator, men om ni ändå vill ge er ut i samma dimmiga träsk som jag, har jag några bra tips:

1. Börja med att läsa många böcker, inte bara fantasyromaner, utan även sådana romaner som utspelas i annorlunda och/eller antika och medeltida kulturer.

2. Rita en karta över din fantasyvärld så att den blir överskådlig. Skriv först ländernas och städernas namn och därefter eventuella namn på floder, sjöar, berg, hav etc.

3. Välj religion till respektive land/rike/folk, gärna någon hednisk och välj dessutom ut de som ska vara härskare eftersom det är viktigt för läsaren att veta vem som har makten i respektive land/stad, om det är kungadöme eller republik, demokrati eller feodalism.

4. Välj ut en (eller flera) huvudpersoner, de kan vara t.ex en riddare/amason, trollkarl/häxa, furste/furstinna, bondson/bonddotter eller en prins/prinsessa som är ovetande om sitt ursprung.

5. Välj ut ett uppdrag som huvudpersonen/personerna ska utföra, det kan t.ex. vara dödandet av en ond demon, sökandet efter en försvunnen bror/syster eller en befrielse för ett förtryckt folk.

6. Välj gärna ut magiska föremål som behövs till ovannämnda uppdrag, t.ex. en magisk sten, en helig bok eller ett magiskt svärd. Dessa föremål kan huvudpersonen söka efter och därmed upplever han/hon många äventyr på vägen.

7. Välj ut bovar och ruskiga skurkar/monster (såväl kvinnliga som manliga) som huvudpersonerna måste kämpa mot.

8. Välj ut de män och kvinnor som ska bli huvudpersonernas vänner och följeslagare och det är viktigt att huvudpersonernas närmaste följeslagare har starkare personlighet är huvudpersonen själv. (Tänk på Tintin, kapten Haddock och professor Kalkyl, tänk på Harry Potter, Ron och Hermione.)

9. Sätt igång och skriv. Det gör inget om det blir lite fel här och där i början eftersom du ändå aldrig ska skicka in första versionen. Själv är jag inne på den fjärde versionen. Låt vänner och bekanta provläsa din fantasyroman (Jag har fjorton provläsare) och ta emot alla råd du får, såväl positiva som negativa.

10. Fortsätt att skriva och skriv om.

11. Efter några år är din fantasyroman färdig och du kan skicka in den till några förlag. Jag skickade in den till fyra och blev refuserad av tre. (Det fjärde har jag inte fått svar ifrån än)

12. Ge inte upp! Pippi Långstrump refuserades av alla stora förlag i Sverige och Harry Potter refuserades fem gånger!

Tillbaka