Bortom Eldravinens brevsida

Alla frågor och synpunkter som jag får per e-post skriver jag här!
Obs! Jag tar bara med signaturen; e-post och fullständigt namn tas bara in på begäran!

21 dec 2008:
Bra bok, med bättre prolog än "Sagan om Ringen" och betydligt mustigare även om kapitel 2 ibland var lite väl äcklig. Och så undrar jag över en sak: På sidan 342 i faktadelen står det att Furst Bethamon dog 1319, men på sidan 343 står det att han dog 1320. Dessutom undrar jag om "Tranibor" verkligen uttalas 'ranibor av mateberna.
God Jul önskar Stefan

Svar till 21 dec 2008:
Furst Bethamon dog 1319 och ingenting annat. Felet beror på att jag ändrade årtalet under hösten 2008 i själva romanen och på bilden, men faktauppgiften är hämtad från en äldre källa. "Tranibor" ska naturligtvis uttalas 'tranibor, men t:et måste ha fallit bort då jag bytte apostrofen mot ett citationstecken i höstas. Tack för detta, Stefan, det är bra med rättelser så att nästa tryckning blir rätt! God Jul på dig också!

22 dec 2008:
Jag har nu läst de fyra första kapitlena, det är spännande och påmminner om "Röde Orm" av Frans G. Bengtsson och "Trägudars land" av Jan Fridegård. God Jul önskar Sture på Nautic AB

Svar till 22 dec 2008:
Fullt möjligt. Jag läste dessa böcker när jag gick i högstadiet, och då även alla historiska romaner av Olov Svedelid jag kunde hitta samt alla "Trälarna"-böckerna av Sven Wernström. Jag gillade historiska romaner på den tiden med ruskig och mustig gödselrealism som beskrev hur de rika och mäktiga förtryckte de fattiga och svaga. Därför gillade jag även Karolinersviten av Lars Widding samt även Émile Zola, Victor Hugo och Charles Dickens. I lågstadiet läste jag mest seriealbum såsom "Tintin", "Linda och Valentin", "Johan och Pellevin", "Starke Staffan", "Alix" och "Asterix" men i mellanstadiet började jag med vanliga böcker och föredrog äventyr av Jules Verne, Jonathan Swift, Astrid Lindgren, Lewis Carroll, Karl May, Rudyard Kipling, Herman Melville, Daniel Defoe och Robert Louis Stevenson. "Sagan om Ringen"-böckerna läste jag inte förrän på gymnasiet, då intresset för fantasy på allvar började vakna till liv, och därefter läste jag Ursula K. LeGuins fantasytrilogi om Övärlden på engelska liksom även sci-fi-boken "The Exile Waiting" av Vonda. N. McIntyre, dystopierna av George Orwell, allt jag hittade av Stephen King samt trilogin om Grottbjörnens folk. Men jag släppte inte realismen helt, eftersom jag då även läste Erik Johanssons arbetarskildringar, "Flugornas Herre" av William Golding, "Pesten" av Albert Camus samt "Mörkrets Hjärta" av Joseph Conrad. Alla dessa är mycket bra böcker liksom "Ängeln på sjunde trappsteget" av Frank McCourt som jag läste förrförra året, "Sagan om Catarina Dufva" av ovan nämnda Olov Svedelid som jag läste i våras och "Svärdet och Spiran" av Ken Follett som jag läste i somras. Självklart har jag läst varenda en av Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling, alla sci-fi-böcker av H.G. Wells och Ray Bradbury men också några riktigt bra svenska fantasytrilogier av Bertil Mårtensson och Eric Leijonhufvud. Jag har förstås läst ännu mer, men jag får avsluta här, annars blir boklistan alldeles för lång.
God Jul på dig med, Sture!

26 dec 2008:
Men hallå! Jag heter ju Vivian och inte Viviann! Det är ett n för mycket på listan med provläsare! God fortsättning förresten!
Vivian Vodics

Svar till 26 dec 2008:
Aj, då! Det var en rejäl fadäs! Men så är det med familjemedlemmar som är döpta till ett namn men kallas för något annat; min storebror är döpt till Slobodan men kallas för Laci och själv är jag döpt till Aleksandra (med ks och inte med x) vilket orsakade problem på flygplatsen i höstas då min storebror Laci hade bokat min flygbiljett under namnet "Sandra Petojevic" när det står Aleksandra i passet! Och dig kallar jag alltid Vivi - så stod det i min adressbok - och till och med min mamma och syster (din mormor och mamma) såg ditt namn i bägge provexemplaren och tyckte det var perfekt ... Så kan det gå när inte haspen är på, men till nästa tryckning ska jag korrigera namnet!
God fortsättning önskar jag dig också, Vivi!

29 dec 2008:
Fantasyromanen är mycket komplicerad - men därför också mycket bra. Men den kräver att man som läsare är aktiv, det går absolut inte att "slöläsa" den. Jag tyckte den var mycket spännande med alla kulturkrockarna och nyanserna mellan det onda och det goda så jag läste ut den på två dagar. En fantasy för fullvuxna!
En sak undrar jag: varför ser träskell ut som de gör?
Nyårshälsningar från Sture på Nautic AB

Svar till 29 dec 2008:
Träskellens form är sannerligen unik, eftersom de härstammar från mardrömmar som jag plågades av under 1970-talet när jag var liten. När jag fick ett ryck av nostalgi för tio år sedan satte jag igång med att på helgmorgnar titta på alla avsnitt av "Fem myror är fler än fyra elefanter" och höll på att sätta frukostkaffet i halsen när jag fann mardrömmarnas ursprung: det var siffran fyra! Det förekommer en sketch där Magnus och Eva landar på planeten Fyrax och möter utomjordingen Brasse, men det var inte han som var otäck, långt ifrån. Det var fyrarna som såg kusliga ut. De bestod av siffran fyra av sten med en lysande glödlampa på, men stenen såg sjukligt söndervittrad ut och dessutom såg man dem till den suggestiva musiken av Strauss' "Also sprach Zarathustra", den musik som förekommer i science-fictionfilmen "2001 - ett rymdäventyr". Så när kameran i slutet av sketchen zoomar in på en av dessa fyrar till tonerna av denna musik så ser man träskellets anfader! I fantasytrilogin har träskellets form dessutom en funktion, men den avslöjar jag inte förrän i "Maktens tiaror del 3: Bortom Världens mur"!

28 mars 2009:
Jag hittade en recensionssajt med din bok i.
http://www.bokrecension.se/9197794503
Glad Påsk önskar Lena.

Svar till 28 mars 2009:
Utmärkt, Lena! Glöm inte att skriva en recension i den!




Tillbaka till Smakprov


Fil. mag. Sandra Petojevic
21 December 2008 (Uppdaterad 28 mars 2009)