Kejserliga bakverk

Dessa bakverk som här nedan beskrivs, är ett par sorter av sådana som det matebska folket brukade köpa utav monirerna (eunuck-prästerna) för att offra till traniboren. De här går även göra hemma eftersom ingredienserna även existerar i Terra Firma. Att bakverken kallas kejserliga beror på att de innehåller kakao - en i Matebia mycket dyrbar ingrediens som måste importeras ända ifrån Evendaboro som ligger söder om Chikaboroöknen.

Här nedan får ni recept på traniborens bakverk och ni kan äta som en gudason!

Kejserliga chokladmuffins (ca. 16 stycken)

100 gram kravmärkt smör
3 kravmärkta medelstora ägg
2 ½ dl. mascobado-socker
1 ½ tsk. vaniljsocker
1 krm. salt
4 msk. rättvisemärkt kakao
3 dl. kravmärkt vetemjöl
1 ½ tsk. bakpulver
16 bitar svart choklad (med minst 70% kakao)

Ställ 16 veckade pappersformar på en plåt. Smält smöret och låt det svalna så att det blir ljummet. Vispa ägg, socker och salt så att det blir pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Sätt ugnen på 200 grader. Fördela smeten i formarna med en matsked, men fyll dem inte mer än tre fjärdedelar. Stick en en chokladbit i mitten på varje muffins. Grädda mitt i ugnen i ca. tio minuter, servera och ät med vördnad.

Man kan utesluta chokladen och även ersätta kakaon med antingen 1 dl. kravmärkta russin eller med skal och saft från en kravmärkt citron - traniboren kunde nämligen välja mellan dessa varianter - och som gjorde muffinsen billigare.


För de fattigare mateberna fanns ett billigt offeralternativ, nämligen det som i Terra Firma kallas schackrutor. Men de matebska är runda i formen och kallas för solskivor och innehåller dessutom fullkornsmjöl som i Matebia var billigare än det vita mjölet.

Kejserliga solskivor (ca. 50 stycken)

2½ - 3 dl. kravmärkt vetemjöl
2 dl. kravmärkt fullkornsvetemjöl
1 dl. mascobado-socker
200 gram kravmärkt smör
2 tsk. vaniljsocker
2 msk. rättvisemärkt kakao

Hacka samman mjöl, socker och smör - gärna i en matberedare. Dela degen mitt itu. Blanda ena degen med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla ur degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck ihop dem helt lätt så att de blir till en längd. Dela längden och lägg dem kallt en stund i kylskåpet. Sätt ungnen på 200 grader. Tag ut längderna ur kylskåpet och skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på en smord plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca. tio minuter, servera när de har svalnat och ät med vördnad.

En budgetvariant på dessa solskivor är att ersätta kakaon med skal och saft från en pressad kravmärkt citron och mascobadosockret i den halvan av degen som ska blandas med citronen med ½ dl. kravmärkt strösocker.


Till morgonens bakverk brukade solkejsaren på morgonen får ett speciellt kaffe, tranikahwa, vars klassiska recept rekonstruerats här:

Kejserligt solkaffe (4 portioner)

8 dl hett, nybryggt kaffe, helst ekologiskt och rättvisemärkt
2½ dl ekologisk vispgrädde
2½ tsk ekologisk, rättvisemärkt kakao
2½ tsk ekologiskt strösocker
2½ tsk flytande honung

Häll i kakao, socker och honung i grädden och vispa den hårt. Fördela det rykande heta kaffet i fyra förgyllda porslinsmuggar, 2 dl per mugg, lägg sedan i två matskedar per mugg av kakaogrädden i varje mugg och blanda noga. Lägg resten av grädden i en sprits och spritsa grädden över varje mugg så att det blir som en spiral med en topp på mitten. Det går även att fördela resten av kakaogrädden med en sked i varje mugg så att den flyter på kaffet. Servera genast.


Här nedan följer en prislista på vad dessa offerbakverk kunde kosta per styck:

Kejserliga chokladmuffins: 40 kr (3 € 66 cent)
Chokladmuffins (utan mörk choklad): 30 kr (2 € 75 cent)
Citronmuffins: 16 kr (1 € 46 cent)
Russinmuffins: 8 kr (73 cent)
Kejserliga solskivor: 5 kr (46 cent)
Solskivor (med citron): 2 kr (18 cent)

Priset är här nämnt i terransk svensk valuta och terransk europeisk valuta. Traniboren var mycket förtjust i choklad och de som köpte budgetvarianterna utan choklad kunde riskera att få sitt offer ratat. De bakverk som tog slut först var följaktligen de kejserliga solskivorna.

Khobirerna offrade dessutom kejserliga solkors (i Terra Firma lussekatter med saffran) som var så dyrbara att det endast var traniboren förbehållet att få äta dem. Gemene man som ertappades med att äta så mycket som en enda smula av det gyllengula saffransbrödet bestraffades med omedelbar halshuggning. Saffran är även på Terra Firma den allra dyraste kryddan (14 kr för ett halvt gram), men i Artezania är den femton gånger så dyr på grund av att saffranskrokusen bara finns på en evendaborisk ö långt i söder. Och den bagare som försökte fuska genom att ersätta eller dryga ut saffran med gurkmeja fick ett straff så gräsligt att det inte är trevligt att beskriva det här.
Citroner importerades från grannriket Kobarashi medan russinen kom från inhemska druvor från bergen i norr. Citroner från Evendaboro var däremot formade som händer med fingrar och de var betydligt dyrbarare och deras skal användes till parfymer.

Kulturhistoriker: Sandra Petojevic
14 januari 2007 (uppdaterad 28 juni 2020)


Tillbaka till Matebia
Tillbaka till fantasyromanen