Mumlor - gombócarnas förebilder

I bilden här nedan syns Rose Royce till vänster, hövding Pentagon i mitten och Green Dream nere till höger. Här ser man mycket tydligt varför Pentagon har fått sitt namn - den gombócen har en femhörnig form. Green Drean uppvisar det som skiljer gombócarna från vanliga bollar, nämligen särpräglade veck som strålar ut från hålet i mitten där sjaletten har gått in i sig själv vid ihopsnurrningen.

Men nu återstår frågan jag varför fann gombócarnas form så intressant och sympatisk.
Det kan bero på att de är nära släkt med mumlan. Se på Rose Royce här ovan och jämför den med min näve här nedan - visst är likheten slående? Speciellt om du jämför deras veck.

En mumla är helt enkelt vänster knytnäve sedd från lillfingerhållet. Mumlan uppstod 1972 när jag blev medveten om min existens då jag var två år gammal och sitt namn fick den säkerligen 1973 från barnprogrammet "Mumlan" som gick på TV2 då jag var tre år gammal. En mumla innehåller många intressanta veck och skrymslen och de är de detaljerna som även förekommer på den sentida gombócen.

OfjäderSurrMumBlenUsshMumlehålLivslinjeMagveckMumleveck

Det här är min egen mumla och fördelen med den är ju att man aldrig någonsin kan glömma eller tappa den någonstans. Naturen har sannerligen skapat särpräglade och fascinerande former. Om du för pekaren över de här båda bilderna så får du veta vad mumlans olika veck har för namn. Endast ett veck hade ett känt namn, livslinjen, de övriga fick jag döpa själv i mitten av 1970-talet.

OfjäderSurrMumBlenUsshMumlehålMagveck

Den här är min släkts ljuvligaste mumla och tillhör Branka Kaleb som bor i Rijeka, Kroatien. Hon är min halvbrors farbrors hustru. Se den perfekt böjda ofjädern, den eleganta surren och den fina mumen som har ett par mindre små veck i överkanten.

De som oftast har de finaste små vecken och mumlorna är spädbarnen. Detta är den rimligaste förklaringen till varför jag blev så intresserad av veck redan när jag var liten. Titta på en liten spädbarnshand. Eller för den delen under sulan på en spädbarnsfot då spädbarnet kniper med tårna. Där finns veck som är omöjliga för en vuxen fot att härma efter, vilket beror på att spädbarn har betydligt smidigare hud under fötterna. Även sidentyg och tyg av rayon eller acetat faller i vackra veck, därför använder jag helst dessa material till mina gombócar. Rose Royce och hövding Pentagon på bilden överst är av rayon medan Green Dream är av sidentyg.

Här nedan får ni se ytterligare ett par spännande mumlor som numera inte alls är så vanliga om man inte bor på landet.

Se på denna högermumla! En riktigt härlig jordig mumla som inte är rädd för att ta i! Det är något helt annat än de båda släta kontorsmumlorna ovanför! Jag sitter liksom Branka mycket framför datorn eftersom jag är konstnär och författare (Jag håller på och skriver en fantasyroman) och Branka arbetar på en bank i Rijeka i norra Kroatien.

Högermumlan på bilden ovanför tillhör Ivo Blazic på bilden nedanför. Han är en småbonde på en liten gård på en bergssluttning inte långt från Icici vid Opatija som ligger på den istriska halvön i norra Kroatien.

Ivo har, förutom ett par fotbollsplaner att odla på, höns, getter, en kalv, en hund, en katt och ett par grisar. Hans nävar är fulla med kraft och energi och sådana händer är mycket sällsynta i Sverige.

Här nedan kommer en härlig mumla till!

Dessa köttiga och intressanta händer kompletterar Ivos nävar i arbetet med jordbruket.

Händerna ovan tillhör alltså Ivanka Blazic som är Ivos fru. Eftersom vi bor granne med Ivo och Ivanka på sommaren så brukar vi leverera chokladpraliner och prktiska prylar till dem och de brukar leverera färska ägg och färska grönsaker som smakar så ljuvligt att man verkligen saknar det när man kommer hem till Sverige. De odlar verkligen ekologiskt, det enda bekämpningsmedel de använder är kopparsulfat på vindruvorna som håller bladmöglet borta.

Många lägger ut bilder på sköna män och kvinnor på internet, så gör även jag. Men skönhet är ett relativt begrepp eftersom den ligger i betraktarens öga. De "sköna" kvinnor och män man oftast ser är slanka, klädda i moderiktiga kläder, välfriserade och sminkade. De är för mig totalt intetsägande och tråkiga och ofta kan de inte ens knyta en ordentlig mumla eftersom de oftast har långa naglar. För mig är skönhet någonting suggestivt, något som gärna ser helt annorlunda än det vanliga. Och framför allt är skönhet för mig mjuka och runda former med en mångfald spännande veck och skrymslen, därför finner jag gombócarnas form mycket tilltalande. Gombócarnas form har stora likheter med en vecka gamla sovande kattungar som fanns på jobbet 1994, då jag arbetade på Gammelgården i Härryda som möbeldekoratör. Gombócarnas "pipande" språk i äventyren som skildras på följande sidor, härrör alltså från kattungarnas jamande.

Gombócarna har som ovan nämnts, varit med om olika äventyr. De har gjort en hyllningsexpedition till Hagakyrkan i Göteborg till countrysångerskan Tammy Wynettes minne.

Den här gör det lättare att komma till nästa sida. Den här gör det lättare att komma till nästa sida.

Du får veta hur det gick om du klickar här! Vill du tillbaka klickar du här!

Konstnär: Sandra Petojevic
31 augusti 2001 "Stör inte Pentagon, Rose Royce! Han vilar!"
7 september 2001 "Min mumla i naturlig storlek"
4 juli 1999 "Branka Kalebs ljuvliga mumla"
15 juli 1999 "Ivo Blazic' jordiga mumla"
15 juli 1999 "Ivo Blazic, bonde"
15 juli 1999 "Ivanka Blazic' köttiga mumla"
15 juli 1999 "Ivanka Blazic, bondfru"