Gombócarnas namn

Och vad är egentligen ett "dött föremål"? Vi och allting omkring oss består ju av protoner, neutroner och elektroner som i sin tur består av mindre partiklar som kallas för kvarkar som i sin tur består av supersträngar, strängar som består av ren energi och som töjer sig likt gummiband och vrider sig i elva dimensioner!
Vårt universum är fantastiskt!

en apelsin med härliga veckAnacapriAustraliaBollenStinkusenDen Rundajätterolig barnbok, en av de bästa jag läste hösten 1982 när jag var tolv år gammal

Jag gav även gombócarna ett språk som mest påminner om kattungars eller delfiners pipande och knarrande. Boken "Den pipande mandarinen" skriven av Camilla Gripe inspirerade mig till att ge gombócarna ett läte som sedan kom att förvandlas till ett sorts språk som inga människor kan återge. Därför är gombócarnas äventyr oftast återgivna i stillbilder, så att man själv får tänka sig hur de låter när de kommunicerar med varandra.

ett gäng gröna svenska äpplenGimbicZig-ZagSan MarinoQueensland the Sunshine StateDen Silkeslena

Gombócarna porträtterades i början gärna med frukter och grönsaker men då blev de mera som en ingrediens i ett stilleben och kunde därför tas som vilka förmål som helst. För att ge liv åt gombócarna örjade jag först med att plåta dem utomhus som på bilden nedan där två gombócar ses vila skuldra mot skuldra. Ryggen är den släta sidan och ansiktet den skrynkliga med hålet i mitten som en kombination av öga och mun.

HjärnanGombóc Arthur

Att jag kallar bollarna för gombócar beror på att jag fann det ordet mest tilltalande. Ordet är ursprungligen ungerskt och betyder liten bulle eller kroppkaka. Men ungerska kroppkakor är inte som svenska. I ungern lägger man in ett helt ourkärnat plommon i kroppkakan innan man kokar dem och när de är färdiga rullas de i rostat ströbröd. Sedan när man äter dem, delar man dem på mitten, tar ut kärnan ur plommonet och lägger på socker och kanel. Detta är en rätt okänd men mycket uppskattad efterrätt om vintern och våren. Att denna rätt är rätt okänd beror på att den återfinns ofta i frysdisken men i stort sett aldrig på restaurangmenyn.
Gombócarna kallas således på

engelska: dumplings
franska: boulettes de foulards
italienska: gnocchi
tyska: knödelbälle
ungerska: gombócok
kroatiska: loptice od marame
svenska: bollar av sjaletter, mum-mum frukt, rundisar

Gombócarnas härligt runda och mjukt veckade former är snarlika mumlornas och tomaternas. Om ni vill se mumlor så är det bara att fortsätta här! Om inte, gå hit!

Den här gör det lättare att komma till nästa sida. Den här gör det lättare att komma till nästa sida.

Konstnär: Sandra Petojevic
4 mars 2000 "Den pipande apelsinen"
12 oktober 1997 "Fruktstilleben med fem äpplen"
21 juni 1997 "Bollporträtt"