På Södra vägen 52 nära Korsvägen låg Göteborgs enda friliggande landshövdingehus i jugendstil, byggt 1912 med originalfönster och originalinredning. Hyresgästerna var uppsagda till den 1 oktober 1998, men några av dem stannade kvar tills den allra sista dagen. Under fönstret på 52:an, längst uppe till vänster, hänger en banderoll gjord av hyresgästen Barbro Johansson som kämpade för att bo kvar. Hon var liksom jag medlem i Husvärnet, en förening som försökte rädda de gamla hus som var kvar i Göteborg. På banderollen står det "Att utplåna stadens historia - är det kultur?"

Intill landshövdingehuset, på Södra vägen 50, låg en gul trävilla från år 1815, den så kallade Biskopsvillan som ursprungligen kallades för Villa Wilhelmsberg. Den var om- och tillbyggd av arkitekten Victor von Gegerfelt år 1865 och eftersom biskop Carl Fredrik af Wingård av och till bodde i den på 1800-talet kom den att kallas för Biskopsvillan. År 1870 hade den flyttats från Bö i Örgryte hit till Södra vägen och den kom varsamt att flyttas igen, till en plats strax norr om Örgryte gamla kyrka i mars 2001. Nu står den intill en huvudled och ett bullerskydd gör den numera mycket svår att fotografera.

Båda dessa hus har fått ge plats för Universeum, ett vetenskapscentrum som började byggas år 1999 och som öppnade 8 juni 2001 för besökare. På nästa sida visas ruskiga bilder på rivningen av det vackra, knappt förfallna, landshövdingehuset som ritats av arkitekten R O Swensson.

Klicka på bilderna för att se dem i betydligt större storlek!

 

Nästa sida - Index

Foto: Sandra Petojevic 2 oktober 1998

Sajten skapad av Sandra Petojevic 30 oktober 2023