Vackra hus som rivits på

Södra vägen i Göteborg

Klicka på bilderna för att se dem i betydligt större storlek och i högre upplösning!

Wagneforsvillan blev grävskopornas rov 20-22 maj 2000 och var beläget på Södra vägen 58 i Göteborg. Det vackra huset med snickarglädje som också är känd under namnet Villa Lyckhem, var byggt 1876 och ett av göteborgsarkitekten Johan August Westerbergs bäst bevarade verk i staden. Om ni vågar se det förfärliga kulturmordet så kan ni följa med på en bildserie med 28 bilder på rivningen av denna underbara byggnad som Göteborgs kommun tyckte var en rivningskåk.

Observera att det inte är grävmaskinistens eller biluthyrningsfirmans fel att denna ståtliga villa revs. Grävmaskinisten utförde endast sitt arbete och biluthyrningsfirman Wagnefors (därav villans namn) överklagade när Göteborgs kommun exproprierade deras tomt. Wagneforsvillan revs för att Göteborgs kommun kommer att uppföra Världskulturmuseet på dess plats.

Förutom Wagneforsvillan revs fler hus på södra vägen i Göteborg, nämligen det fristående landshövdingehuset på Södra vägen 52 (här ovan till vänster), den gula vandrarhemsvillan på Södra vägen 60, den gröna replokalsvillan på Södra vägen 62 och det fristående landshövdingehuset på Södra vägen 70 (här ovan till höger).

Här börjar bildodyssén för Villa Lyckhem, för Södra vägen 52 och för resten av husen på Södra vägen!

Extra bonus: Hotell Opera (f.d. Hotell Kung Karl) som revs 2007

Tillbaka till Index.

Foto: Sandra Petojevic 2 okt 1998 (övre till vänster), 8 feb 1999 (övre till höger), 2 okt 1998 (nedre till vänster) och 19 nov 1994 (nedre till höger)

Sajten skapad 20 januari 2008 av Sandra Petojevic, uppdaterad med nya bilder och nya länkar 30 oktober 2023

Genomgående faktakällor i hela sajten är från Stadsbyggnadskontoret på Köpmansg. 20, kulturföreningen Husvärnet och samtida artiklar i Göteborgs-Posten