Traniboren - solkejsaren

Traniboren - matebernas gudomlige härskare
Traniboren - Matebernas helige solkejsare i den Namnlöse Profetens tron, här buren i den årliga processionen genom Matebias huvudstad Portelan.
Solguden är avbildad framför traniboren i form av en uppgående solskiva och "tranibor" betyder ordagrant "solens son" på matebska. Enligt legenden kom traniboren alltid på vårdagjämningen - den tredje dagen i den fjärde månaden - från sitt himmelska rike för att sedan återvända efter sju dagar. Matebsk relief från ruinen av det västra khobirpalatset i Portelan, tidigt 1100-tal.

Traniboren dök enligt legenden upp på altaret i Solens tempel ur tomma intet för att sedan en vecka senare försvinna på samma sätt. Däremellan offrade mateberna mat och människor för att blidka honom och hans far Solguden.

 

Det här är en skotsk modell från 1990-talet som var utställd på Museum of Science and Industry, Chicago, USA, år 2001-02. Den här bilden har jag inte plåtat, men den ger en perfekt bild av den Namnlöse Profetens heliga tron.
Traniborens heliga tronsläde, även kallad den Namnlöse Profetens tron.
Matebsk modell av guld och emalj, sent 1200-tal, en av få som undgick nedsmältning under erkelzaarianernas tyrannvälde på 1320-talet eftersom den låg nergrävd i en kista strax innanför Portelans stadsmur där det västra khobirpalatset en gång låg. Khobirerna var adliga överstepräster som även var vetenskapsmän. De levde i en så ofattbar lyx att bara en enda av deras vanliga festmåltider kostade lika mycket som det en vanlig hantverkare tjänade ihop under ett helt liv. En sådan här modell användes oftast vid matebska bröllop.
Om du klickar på bilden får du se en lika stor fattigmansversion av tronsläden.

 

Traniboren som tioårig pojke.
Traniboren, här vid sin andra uppenbarelse som tioårig pojke.
En mycket lång tid var han en ung pojke, från det att han som tioårig prins kom i knät på den helige Namnlöse Profeten vid tiden för Profetens Nedstigning, år noll. Ungefär tvåhundra år senare kom han i målbrottet och i början av 1300-talet verkade han inte äldre än 37 år. Men vid det laget lär han ha varit 193 cm lång och vägt nära 200 kilo, vilket syns på nidbilden nedan.
Denna bild är hämtad ur en unik, välbevarad pergamentskrift - Den Namnlöse Profetens heliga legend - som är nästan tvåtusen år gammal.

 


Traniboren i sin svävande tronsläde på 1330-talet.
Det här är en erkelzaariansk nidbild från 1330-talet då traniboren enligt legenden kunde flyga i sin tronsläde. Erkelzaar var Matebias ärkefiende under flera hundra år, i synnerhet som erkelzaarianerna bekände sig till en enda gud, Ljusets gud. För erkelzaarinerna var tanken på att en gud kunde ha söner fruktansvärt hädisk och de erövrade Matebia gång på gång för att försöka omvända dem.

Trots att det här är en nidbild som avbildades i den erkelzaarianska krigskrönikan så är den förvånansvärt detaljriktig. Att bilden är erkelzaariansk syns tydligt, eftersom mateber aldrig skulle få för sig att avbilda avloppsröret som traniboren evakuerade sin urin genom under sina långa flygturer. Den erkelzaarianska texten under bilden säger dessutom: Traniboren, den grymme och ogudaktige matebske tyrannen som förtrycker sitt folk, bryr sig bara om att döda folk med sin spira, supa och vräka i sig mat dagarna i ända och han är så lat att han bara kliver ur tronsläden för att tömma sin överfulla tarm.

Denna korta text visar hur avskyvärd traniboren var för erkelzaarianerna och det beror även på att mateber gärna hade erkelzaarianska slavar, men de förslavade även andra icke-mateber såsom chikaborer och krothoner. För mateber var slavar mindre värda än djur och det var mycket vanligt att svinen fick bättre foder än slavarna.
Att en matebsk man kunde gifta sig med många kvinnor som han höll i ett harem var också något som retade erkelzaarianerna som ansåg att en make bara skulle ha en enda maka och vice versa. Men för den matebske mannen var det ett tecken på virilitet om han fick så många söner som möjligt.

 

Klicka på blåa ord så får du mera fakta.
Klicka på bilderna ovan så får du se fler detaljer.


Tillbaka till Matebia
Tillbaka till fantasyromanen
Arkeolog och kulturhistoriker: Sandra Petojevic
26 april 2004 (uppdaterad 25 februari 2007)